Illustrasjonsfoto

EPD-transportkalkulator er lansert

EPD-Norge og Østfoldforskning lanserer nå et predefinert on-line verktøy, EPD-transportkalkulatoren, for å beregne miljøpåvirkning knyttet til transport av byggevarer.  

Østfoldforskning har på oppdrag fra EPD-Norge og Byggevareindustrien utviklet en forenklet EPD transportkalkulator. EPD-transportkalkulatoren kan benyttes til å beregne potensiell miljøpåvirkning knyttet til transport av byggevarer.

- EPD-transportkalkulatoren kan både brukes som et supplement til transportutslipp oppgitt i EPD-er når transportbidraget raskt skal beregnes for en gitt byggeplass, eller miljøbelastningene ikke er oppgitt i EPDer. Kalkulatoren viser med noen få tastetrykk hvor stor miljøbelastningen er knyttet til transport av byggevarer. På sikt kan dette være et bidrag til reduserte miljøbelastninger ved at prosjektene også har fokus på hvordan utslipp fra transport kan reduseres, heter det i en pressemelding.

Miljøpåvirkninger for transport i kalkulatoren er modellert med bruk av LCA-databasen Ecoinvent versjon 3.1 og beregnet ved bruk av programvaren SimaPro. Miljødataene kan derfor avvike noe fra spesifikke data oppgitt i EPDer.

Trond Edvardsen, adm. direktør for Østfoldforskning sier at arbeidet med å utvikle EPD transportkalkulatoren har vært både krevende og lærerikt.

- Østfoldforskning er veldig godt fornøyd med resultatet av prosjektet og håper at så mange som mulig tar i bruk dette nye verktøyet, sier han. Videre ser Edvardsen et potensiale i å videreutvikle EPD-transportkalkulatoren med flere produkter, flere valgmuligheter og utvidet funksjonalitet. Østfoldforskning venter nå i spenning på responsen fra markedet.

- EPD-transportkalkulatoren vil enkelt og greit gi en meget god indikasjon på miljøkonsekvenser i forbindelse med transport av varer. Brukeren vil umiddelbart få en grafisk fremstilling av hvor mye av miljøbelastningen som kommer fra transport vs. produksjon og hvordan endring av transport, det være seg type transport og/eller distanse påvirker den totale miljøbelastningen. Et meget nyttig verktøy for beslutningstakere, miljørådgivere, innkjøpere og så videre, sier daglig leder Håkon Hauan i EPD–Norge.

Prosjektet er også støttet økonomisk av Husbanken via kompetansetilskudd til bærekraftig bolig og byggekvalitet og av Byggenæringens Landsforening (BNL).

EPD-transportkalkulatoren er tilgjengelig for alle og finnes på Østfoldforsknings hjemmeside; www.lca.no