FHI: En av tre boliger har fuktskader

En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at over 30 prosent av norske boliger har fuktskader. Trolig er tallet enda større.

Det er få studier som sier noe om hvor mange norske boliger som har et fuktproblem. Men i denne undersøkelsen til FHI er over 10 000 selveierboliger inkludert. Den forteller om hvor utbredt fuktproblemet er i norske boliger: tre av ti boliger hadde fuktskader som ble anbefalt utbedret (27 prosent), fire prosent hadde så alvorlige fuktproblemer at akutte tiltak var nødvendig, mens det ble funnet fuktskader eller risiko for fuktskade i rom der folk oppholder seg til daglig i rundt 1000 boliger.

Dette er en urovekkende stor andel norske hjem, sett i lys av at luftveisrelaterte sykdommer er mer utbredt hos dem som bor i boliger med dårlig inneklima – særlig der det er muggsopp og fukt.

- Hold boligen tørr og ren. Da unngås mange problemer, sier seniorforsker Johan Øvrevik ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

- Dårlig inneklima kan føre til utvikling av allergisk sykdom. Dette kan man ha med seg resten av livet, og vi vet at om du først reagerer på fukt og muggsopp, kan det komme andre plager i tillegg, sier Øvrevik.

Plagene man kan få av å bo i en bolig med fuktskader omfatter først og fremst allergi og luftveisplager som astma, pustebesvær, bronkitt, pipende pust og eksem, men også mer diffuse helseplager som tretthet og hodepine. Øvrevik forteller at barn er spesielt utsatte for å utvikle helseplager i forbindelse med fuktproblemer.

- Barn har et immunsystem som er under utvikling, og luftveiene er ikke ferdig utviklet, sier han, men understreker at ikke alle reagerer negativt på et fuktig inneklima.

- Vi vet jo heller ikke sikkert hva det er med fuktskadde innemiljøer som gir plager. Hovedfokuset har imidlertid vært på muggsopp og at muggsoppsporer og andre soppfragmenter som sprer seg i innelufta, kan skape luftveisplager. Men det kan også være andre forhold ved fuktige innemiljøer som kan forårsake helseplager. Husstøvmidd trives for eksempel også bedre i et fuktig miljø, sier Øvrevik.

- Samtidig tåler de aller fleste litt eksponering, så det er nok snakk om en doseterskel når det kommer til muggsopp. Men vi mangler gode studier som sier noe om årsakssammenhengen.