Foto: Eivind Nygaard/Code ArkitekturFoto: Eivind Nygaard/Code ArkitekturIll. Code Arkitektur

Turistattraksjonen "Utsikten" åpner 23. juni

Statens vegvesens nye utsiktsplattform langs Nasjonal turistveg Gaularfjellet kan enklest beskrives som et stort trekantet betongflak med oppbrettede hjørner. 

Noe som vanskeligere lar seg beskrive, men må oppleves er den storslåtte utsikten. Fritt skue mot fjell på 1.500 meter og dype dalfører fra flaket, der det synes å fritt ligge og balansere 700 meter over havet på fjellets kant.

Foruten utsiktsstedene tilbyr betongflaket amfi, toaletter og parkering for bil og buss. Det er også lagt opp til at besøkende kan bevege seg ut i terrenget, rundt og til dels under utsiktsflaket.

Det norske arkitektfirmaet Code vant i 2008 konkurransen om å planlegge Utsikten:

- Ambisjonen var å favne hele rasteseansen i et stort grep med større mangfold. Dette gjennom å etablere flere og ulike oppholdssteder og bevegelsesmåter, forteller arkitekt Eivind Nygaard i Code AS.

Å bygge Utsikten har vært utfordrende. Anleggsplassen har ikke strøm, men har vært drevet med dieselaggregat under byggeperioden. Arbeiderne er uten nettilgang, og telefondekningen er dårlig. I tillegg er været i høyden alltid uforutsigbart og utfordrende. Transportvegen for betong, armering og annen materiell er lang, og vegen opp til fjellet er vinterstengt.

Arbeidet med Utsikten ble påbegynt i 2014 og attraksjonen åpner 23. juni 2016.

Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen.

Arkitekt: Code Arkitektur

Entreprenør: Veidekke, distrikt Sogn og Fjordane.