Illustrasjon: Nuno arkitektur /Degree of FreedomIllustrasjon: Nuno arkitektur /Degree of FreedomIllustrasjon: Nuno arkitektur /Degree of FreedomIllustrasjon: Nuno arkitektur /Degree of FreedomIllustrasjon: Nuno arkitektur /Degree of Freedom

Nuno arkitektur og Degree of Freedom vant brukonkurranse i Sverige

Nuno arkitektur og Degree of Freedom, i samarbeid med WSP Sverige og Sting, er kåret til vinner av arkitektur- og ingeniørkonkurransen om ny gang- og sykkelbru, som kan åpnes, over havnen i Norrtälje, nord for Stockholm. 

Hele havneområdet i Norrtälje forvandles, ifølge en pressemelding, nå om til bolig og næring, og brua blir sentral for å koble nye beboere nord for havnen til park- og friområder i sør.

– Norrtälje kommune har høye ambisjoner for brua, og da er det ekstra spennende å få jobbe videre med dette prosjektet, sier Peter Aasen, partner i Nuno arkitektur.

Landemerke

– Oppdragsgiveren ønsket et landemerke, og derfor er det spesielt gøy at de etter å ha vurdert de fire forslagene i finalen valgte vårt, som er uten overliggende, synlige konstruksjoner. Brua er utformet som et tredje byrom, en møteplass over vannet, og vil være et landemerke i overført betydning. Fortsetter han i pressemeldingen.

– Jeg er virkelig stolt over at vi vant denne konkurransen. Vi konkurrerte mot eliten av brudesignere fra Sverige, Danmark og Storbritannia. Norrtälje Hamn skal utvikles, og i løpet av de neste ti til 15 årene skal det bygges 2.000 boenheter, og det er en ære å få designe og prosjektere en så viktig del som gang- og sykkelbrua er for området, sier Gaute Mo, partner i Degree of Freedom.

«Genial i sin enkelhet»

Svingbrua er ei stålkassebru i fire spenn og med en total lenge på 74 meter. Det er de to midtre spennene som roterer og lar båttrafikk passere.

Ifølge juryen i arkitektkonkurransen tilpasser Nuno arkitektur og Degree of Freedoms bruforslag «seg godt til stedet og skaper i samspill med de eksisterende bruene i byen et tydelig innrammet elverom og havnebasseng. Forslaget forholder seg overbevisende til både det nye og det gamle Norrtälje. Med sin sinnrike måte å kombinere retninger og utsikt langs veien tilbys en rik og variert promenade der byen møter skjærgården i en samlet form. Den er helt enkelt genial i sin enkelhet.»

Brua er planlagt å stå ferdig om to år, i juni 2018.