Vinnerprosjektet for Trygve Lies Plass har navnet «Flying Carpet» eller flyvende teppe.

Slik kan Trygve Lies plass bli

Her er vinnerne av innovasjonskonkurransen som skal gjøre nordiske byområder, deriblant Furuset i Oslo, smartere, grønnere og bærekraftige.

Innovasjonskonkurransen «Nordic Built Cities Challenge» har som mål å løse utfordringene på tvers av landegrenser.

I dag ble det offentliggjort seks vinnerteam,  bestående av arkitekter, ingeniører, byutviklere, designere og konsulenter, som får muligheten til å realisere sine prosjekter om å fornye hver sin «urbane utfordring» i seks Nordiske byer.

I Norge gjelder dette Trygve Lies plass på Furuset i Oslo, hvor det lenge har vært et ønske om å revitalisere torget og utvikle et grønnere transportknutepunkt for bydelen.

Vinneren av den norske konkurransen er det Barcelona-baserte arkitektbyrået MestresWåge, ledet av Maria Mestres og Magnus Wåge. Arkitektene får nå muligheten til å realisere sitt innovasjonsprosjekt i samarbeid med Oslo kommune, som er eiere av Trygve Lies plass.

- Vi ble veldig glade da vi fikk vite at vi vant. Vi har jobbet mye med å finne en løsning som gjør Trygve Lies plass til et fint sted å være, og som forenkler overgangen mellom transportmidlene i området. Vi håper selvsagt at prosjektet blir realisert, sier Magnus Wåge partner i arkitektfirmaet MestresWåge i en pressemelding.

Vinnerprosjektet har navnet «Flying Carpet» eller flyvende teppe. Arkitektene kom opp med idéen om et teppe som binder sammen de grønne områdene nord for plassen med det mer urbane og sterkt trafikkerte området ved bussterminalen i sør via en bro, formet som et flyvende teppe. Broen danner også et tak over nedgangen til sykkel og bilparkering under bakken.

Vinneren av den norske konkurransen er det Barcelona-baserte arkitektbyrået MestresWåge

Juryen mener at løsningen vil bli en sterk markør for hele området. Jurymedlem Gunhild Bøgseth, Divisjonsdirektør i Bymiljøetaten, sier det i neste omgang vil bli tatt stilling til om kommunen skal gå videre med et forprosjekt basert på vinnerforslaget.

Forprosjektfasen skal blant annet klarlegge byggetekniske løsninger, kostnader, finansiering og gjennomføringsstrategi. Forprosjektet vil kunne gjennomføres i 2017.

Nordic Built Cities-konkurransen ble lansert 7. oktober i fjor og oppfordrer både ferske og mer etablerte aktører til å samarbeide om å utvikle nye løsninger for smarte, levlige og bærekraftige nordiske byer.

Alle finalistene har mottatt 300 000 kroner for å utvikle sine bidrag. Finalistene får også muligheten til å delta i Nordic Built Cities Challenge Awards som går av stabelen i København i november.

Da vil en nordisk jury dele ut priser basert på løsningenes utviklings- og eksportpotensiale.