– Vi kan ikke ha det slik, sier Ketil Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen om Hæhre-avvisning: Kan ikke ha det slik

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener vi ikke kan ha det slik at om anbud blir levert til feil adresse, så blir det avvist.

I forrige uke ble det kjent at Statens vegvesen avviste tilbudet fra Hæhre Entreprenør i konkurransen om kontrakten for utbyggingsprosjektet E6 Helgeland sør – en kontrakt som er estimert til rundt to milliarder kroner. Årsak: Tilbudet skal ha blitt levert til feil adresse.

Samferdselsministeren er lite fornøyd med hvordan regelverket har slått ut i denne saken.

– Vi kan ikke ha det slik. I akkurat denne konkrete saken kan vi ikke gjøre så mye med regelverket som foreligger, men vi må se til at dette ikke skjer i fremtiden. Sett at den avviste entreprenøren ligger lavere enn sine konkurrenter, så vil samfunnet kunne gå slipp av store summer, sier Solvik-Olsen til Byggeindustrien.

Han mener det blir feil om man kan bli utelukket fra en konkurranse om man leverer til feil adresse.

Konkurransen om kontrakten for E6 Helgeland sør er gjennomført med konkurransepreget dialog, der aktørene i samråd med Statens vegvesen har jobbet frem konkrete forslag til løsninger for ny E6. De ferdige konseptene, konvolutt én, ble levert 20. mai. Konvolutt to, som inneholder prisen for kontrakten, skulle leveres innen torsdag 2. juni klokken 10:00. Statens vegvesens prosjektledelse oppdaget først under den planlagte åpningen at det manglet en konvolutt. Åpningen ble da lagt på is. Tilbudene fra NCC og Skanska skal etter planen bli åpnet 20. juni kl. 14:00. Statens vegvesen vet altså ikke hva tilbudene til aktørene lyder på.

Styreleder Albert Hæhre har tidligere uttalt til Byggeindustrien at de er uenig i at tilbudet er levert i strid med konkurransedokumentene og vil forfølge saken overfor Statens vegvesen. Innen 20. juni får vi vi vite mer om hvilken vei denne saken går videre.

Også Høyre-politiker Nikolai Astrup er opptatt av anbudssaken. Han vil at næringsministeren tydeliggjør reglene.

– Vi mener at denne typen banale formaliafeil ikke skal

Nikolai Astrup. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

føre til at man blir avvist, sier stortingspolitiker Astrup til NRK.

Han viser til den nylig oppdaterte loven om anskaffelser, som ifølge ham gir innkjøper større muligheter til å ha en dialog med tilbyder i anbudsfasen. Astrup vil nå ta saken videre med næringsminister Monica Mæland.

– Så får vi se om det er noe mer hun kan gjøre for å tydeliggjøre forskriften. Det er viktig at vi unngår denne type feil for fremtiden, sier Astrup.