Jan Eldegard

Innlegg: Salmon Home no 1 - en milepel for betong

Denne uka er den første flytende betongmerden sjøsatt og døpt i Smevågen på Averøya. En rekke media har dekket denne nyheten og en fin artikkel er tilgjengelig på bygg.noHvorfor er dette en milepel for betong?

Jan Eldegard

Daglig leder
Byggutengrenser

Vi mener dette kan sammenlignes med det som skjedde tidlig på 70-tallet da Selmer og Høyer Ellefsen bygget Ekofisktanken for Phillips Petroleum. Da viste innovative entreprenører hvordan betongløsninger kan komme inn og løse nye utfordringer og legge til rette for ny industrivekst. Senere viste Norwegian Contractors i Hinna ved Stavanger at det er mulig å glidestøpe store skråstilte konstruksjoner med variable diameter.

I 1984 ble «Det skjeve tårn» støpt i betong og er Stavangers første og største signalbygg. Dette viste samfunnet at det er mulig å skape enorm vekst ved å utnytte betongens fantastiske egenskaper. Dette var en viktig milepel for bygging av den norske betongkompetansen som vi i dag nyter godt av både teknologisk og ikke minst økonomisk i form av inntekter til samfunnet. Det var imidlertid viktig å gjennomføre de første prøvestøper og forbildeprosjektene for å vise hvordan løsningene fungerte i kombinasjon med de komplekse prosessanleggene som kjennetegner offshorebransjen.

Det er det samme som har skjedd på Averøya denne våren. Fishfarming Innovation med Per Hege Pedersen og Betonmast har med Salmon Home no 1 vist vei inn i en ny industriæra. Den første merden er på 1.000 m3 vannvolum og skal slepes til Smøla og benyttes for uttesting av den nye teknologien med lukket flytende merd. Planene for Fishfarming Innovation er imidlertid å utnytte disse erfaringene og industrialisere prosessen på Averøya slik at de serieproduserer større betongtanker. Den nye betongløsningen minner på flere områder om det som skjedde på Hinna. Robuste betongtanker kan benyttes på mer utsatte produksjonssteder, stor oppdrift kan bidra til at mer produksjonsutstyr kan lastes om bord i merdene og et lukket anlegg samler opp avfall og hindrer forurensning og spredning av sykdom. Norcem har allerede testet tørket slam fra merder som brensel i sementproduksjon og rapporterer om svært lovende resultater.

Dette kan bli et såkalt «Kodak-moment» for oppdrettsindustrien i Norge og utvikle en ny eksportteknologi. Derfor er Salmon Home no 1 en milepel for betong.