Daglig leder Egil Rolstad i maskinentreprenøren Erling Rolstad er kampklar hvis det blir en ny rettsrunde i striden om sluttoppgjøret for rv. 255 Skåbuvegen. Foto: Einar Almehagen, GD

Veikonflikt raser videre - staten vuderer å anke sluttoppgjør

Maskinentreprenøren Erling Rolstad ble 13. mai tilkjent erstatning for sluttoppgjøret for rv. 255 Skåbuvegen. Statens vegvesen og vegeier Oppland fylkeskommune vurderer å anke dommen.

Byggeindustrien har tidligere omtalt saken om maskinentreprenøren Erling Rolstad som er i en kostbar strid med Statens vegvesen. Etter en uenighet om sluttoppgjøret i forbindelse med rassikring av rv. 255 Skåbuvegen i 2011-12.

Konflikten startet med en anbudsjobb til 6,2 millioner kroner der Erling Rolstad skulle fjerne 14.000 kubikk fjell. Entreprenøren mente at det endte med 130.000 kubikk fjell. Til tross for ny avtale, påsto Statens vegvesen at det dreide seg om kun 99.000 kubikk og saken endte i rettsalen. Rolstad saksøkte Statens vegvesen for 16 millioner kroner.

Vant i tingretten

13. mai kom den enstemmige dommen fra Nord-Gudbrandsdal tingrett. Statens vegvesen ble dømt til å betale Erling Rolstad 9,5 millioner kroner i tillegg til forsinkelsesrenter.

̶  Under rettsaken innrømmet også Statens vegvesen at det var blitt gjort feil og at et beløp på cirka to millioner kroner skulle utbetales, i tillegg til de 4,9 millioner kroner som allerede var avtalt før rettssaken. I tillegg kommer dommen og saksomkostninger. Det er ingen tvil om at det var riktig av oss å si ifra at dette ikke har vært rettferdig. Ingen entreprenør av vår størrelse har råd til å tape så mye penger, sier daglig leder Egil Rolstad hos maskinentreprenøren Erling Rolstad.

Samtidig mener entreprenøren konflikten med Statens vegvesen om Skåbuvegen har gjort at han har tapt andre oppdrag for Statens vegvesen. Striden har blitt kostbar og omsetningen til firmaet har rast fra 175 millioner kroner til 85 millioner kroner.

– Dette er det mest forferdelige som kunne skje. Andre entreprenører bruker ikke oss som underentreprenører så lenge de har andre maskinentreprenører å velge blant fordi de også frykter konflikt med Statens vegvesen, uttalte han i Byggeindustrien nr 9.

̶  Uenig i konklusjoner

Statens vegvesen opplyser gjennom medievakta at mye tyder på at Statens vegvesen vurderer å anke dommen om sluttoppgjøret. Advokat Arve Martin Bjørnvik i advokatselskapet Haavind har fått oppdraget med å føre saken.

Bjørnvik opplyser til Byggeindustrien at ankefristen er 24. juni.

̶  Dersom saker ankens er det på generelt grunnlag fordi Statens vegvesen ikke er enig i de konklusjoner tingretten har kommet til på sakens rettslige og faktiske spørsmål, sier han.

Kamplysten entreprenør

Egil Rolstad er kamplysten og klar for enda en ny runde i rettssalen.

̶  Jeg er klar for kamp og er overbevist om at en ny runde i rettsalen vil bli positivt for utfallet av sluttoppgjøret, sier han.

̶ Blir du ikke lei av å måtte sitte i rettssalen?

̶ Jo, men i denne saken er det snakk om å kjempe for rettferdigheten, sier han.

Kjemper på flere fronter

Erling Rolstad har enda en rettsprosess gående med Statens vegvesen. Entreprenøren mener at konflikten med Statens vegvesen om Skåbuvegen har gjort at han har tapt andre oppdrag for Statens vegvesen. Erling Rolstad skulle blant annet benyttes som underentreprenør da John K. Lien og Sønner etter en anbudskonkurranse fikk oppdraget med å bygge en gang- og sykkelveg i Lalm, Klebervegen.

Etter ny vurdering av saken gikk oppdraget til et selskap med cirka to millioner kroner høyere pris.

– Rolstad har etter dette vært utestengt fra å kunne ta oppdrag som gjelder sprengning og knusing for Statens vegvesen fram til sommeren 2015. Dette gjelder både som hovedentreprenør og underentreprenør. Rolstad mener tapet utgjør i størrelsesorden 30 millioner kroner, og krever erstatning etter rettens skjønn, har Erling Rolstad sin advokat Wilhelm Hopen tidligere uttalt til avisa GD.

Vant fram i rettsforlik

I et rettsforlik med staten 7. september 2015, fikk John K. Lien og Sønner utbetalt 1,5 millioner kroner. Erling Rolstad fikk 300.000, og ble av retten tilkjent saksomkostninger på 356 000 kr. Dette var de samme beløpene som Rolstad og J. K. Lien krevde i erstatning for tapt fortjeneste.

Resten av «utestengelsessaken» gikk ikke Rolstads veg, men entreprenøren har anket saken som skal opp i lagmannsretten 22. november.

Fortviler over statens ressursbruk

Rolstad legger likevel ikke skjul på at han fortviler over statens ressursbruk.

– Bare i runden med Klebervegen har de fått en jobb som skulle koste åtte millioner kroner til å koste over 12 millioner kroner. Det må fram i lyset hvordan staten håndterer pengene, sier Rolstad.

Han synes det er trist å observere at Statens vegvesen nå havner i stadig flere rettsaker i forbindelse med anleggsprosjekter.