Stortinget sier ja til Parisavtalen

Et enstemmig Storting har samtykket i ratifikasjon av Parisavtalen. Norge ligger an til å bli den 18. staten som gir sitt endelige ja til den nye klimaavtalen.

Med stortingsvedtaket på plass er siste hinder ryddet av veien for den formelle norske ratifikasjonen av Parisavtalen. Selve ratifikasjonen kan tidligst finne sted mandag 20. juni, opplyser Klima- og miljødepartementet.

Norge ligger an til å bli det første industrilandet og det 18. landet totalt som ratifiserer den nye klimaavtalen, i skarp konkurranse med avtalens «hjemland» Frankrike.

Avtalen ble vedtatt i Paris 12. desember i fjor.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) undertegnet Parisavtalen på vegne av Norge ved FNs hovedkvarter i New York 22. april. Der var også 174 andre land på plass for å undertegne.

Men underskriftene er ikke nok i seg selv. Parisavtalen trer først i kraft når 55 land som til sammen representerer minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser, har ratifisert den.

En rekke andre land har lovet å ratifisere avtalen i løpet av året, deriblant både Kina og USA, de to landene i verden med størst klimautslipp.

De få landene som har ratifisert så langt, står for en helt marginal andel av de globale klimautslippene. Med Norges ratifikasjon vil andelen ha kommet opp i 0,1 prosent.