Det blir stadig færre branner på asylmottakene. I februar begynte dette mottaket med 15 beboere på Skreia i Østre Toten å brenne, men ingen kom til skade. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Rekordfå branner på norske asylmottak

Det er farligere å bo på hotell enn på et asylmottak, viser brannstatistikk fra NHO. Tallet på alvorlige branner var rekordlavt på mottakene her i landet i fjor.

Tallene, som er utarbeidet av NHO Service og Driftsoperatørforum (DROF), omfatter 119 mottak, 18.026 mottaksplasser og i alt 4.088.050 beboerdøgn i 2015. Av de 119 mottakene er 59 store, 20 mellomstore og 40 små anlegg.

I 2015 ble det registrert 23 branner, men bare to av disse var alvorlige og førte til forsikringsoppgjør. Brannene var jevnt fordelt på beboerrom, kjøkken og fellesareal. Alle branner i 2015 ble slukket av beboere og ansatte før brannvesenet kom fram. Brannvesenet ble tilkalt åtte ganger.

Statistikken viser at det i 2015 var 0,48 alvorlige branner per million overnattingsdøgn ved asylmottakene. Ved norske hoteller var det til sammenligning 2,83 branner per million overnattingsdøgn.

Statistikken er den mest omfattende som bransjen har gitt ut til nå. Tallene er utarbeidet i samarbeid med UDI, Norsk brannvernforening og Finans Norge, og med innspill fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som utarbeider nasjonale statistikker på brannområdet.

Den positive utviklingen forklares blant annet med etablering av godkjent varslingsanlegg og sprinkleranlegg i bygg som huser mer enn 20 beboere.

Tall fra Sverige, der det har brent 180 ganger på asylmottak siden 2012, viser at én av ti branner er påsatt, melder Sveriges Radio. De fleste brannene skyldes ulykker.