<p>Arthur Wøhn fra Bærum (fra venstre), Christine Grape, Mona Ingebrigtsen, Morten Lie, Stig Bech og Sverre Tiltnes deltok i panelet under frokostmøtet tirsdag.</p>Christian Joys informerte om rapporten.Sverre Tiltnes

Stor interesse for å fjerne tidstyver i byggebransjen

Det ble nesten fullt hus på Sentralen i Oslo da Bygg21 tirsdag inviterte til debatt om sine forslag til effektivisering av plan- og byggesaksbehandling.

Bygg21 leverte sist uke rapporten «Enkle grep – raskere fra behov til bygg» med forslag om effektivisering av plan- og byggesaksbehandling til Jan Tore Sanner.

Tirsdag diskuterte bransjen og myndighetene forslagene under et frokostmøte på Sentralen i Oslo.

- Målet er å orientere om rapporten, og diskutere hvordan endringene kan gjennomføres. Vårt hovedanliggende er å få belyst hvordan forslagene kan gjøres om til handling, sier direktør Sverre Tiltnes i Bygg21 til Byggeindustrien.

Tre enkle grep

I følge rapporten er plan- og byggesaksprosessene i dag både uoversiktlige, kostbare og tidkrevende. De foreslår tiltak som kan forenkle prosessen, blant annet enklere planbehandling, at samordning av innsigelser hos Fylkesmannen blir en permanent ordning og tilpasning av regelverket for digital byggesøknad.

Grepene Bygg21 foreslår er:

· Halvér antall plannivåer, fra fire til to

· Sørg for forutsigbare og realiserbare rekkefølgebestemmelser

· Forenklet og automatisert byggesaksbehandling via Altinn.

Les hele rapporten her.

- Felles for forslagene er at de vil redusere tidsbruken, øke forutsigbarheten og redusere
detaljeringsgraden i plan- og byggeprosjekter, sa Sissel Leire, styreleder for Bygg21 sist uke.

- Vil spare tid og ressurser

Mona Ingebrigtsen, administrerende direktør i Oslo Areal, sier det er veldig bra at Bygg21 har kommet fram til tre tydelige råd som er enkle forholde seg til.

- Det er råd som kan gjennomføres raskt hvis alle vil, sier Ingebrigtsen.

Hun deltok i panelet under frokostmøtet tirsdag, og diskuterte rådene med leder Christine Grape i Grape arkitekter, kommunaldirektør Arthur Wøhn fra Bærum kommune, nestleder Stig Bechi Bygg21s styreog Morten Lie,direktør i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

- Jeg liker godt rådene de har kommet fram til, spesielt det som går på å gå ned til to plannivåer. Det vil spare mye ressurser og tid. At private kan bidra i områdeplanen, synes jeg er veldig viktig, sier Ingebrigtsen.

Hun trekker fram et eksempel fra Skøyen der kommunen jobbet i ti år med en områdeplan uten at private utbyggere kunne engasjere seg.

- Alt som kan gjøres for å spare tid, er ekstremt viktig. For meg er det tidsaspektet og forutsigbare rekkefølgebestemmelser som er viktigst, slik at man vet hva man har å forholde seg til, sier hun.

- Bør involvere arkitekter

Christine Grape i Grape arkitekter mener rapporten til Bygg21 kommer på et godt tidspunkt. Hun viser til at Oslo vokser i voldsomt tempo, og at det er et stort press på å få bygd nok boliger.

- Det er både politisk og administrativ vilje til å ta imot veksten Oslo står over på en god måte, sier hun.

Grape påpeker imidlertid at økt effektivisering som foreslås i rapporten kan gjøre det vanskeligere å ivareta arkitektoniske kvaliteter i nye bygg.

- Effektivisering har en del utfordringer ved seg, blant annet når det gjelder kvalitet og estetikk, som det er viktig å se nærmere på. De bør derfor involvere arkitektforeningen i arbeidet, og få innspill fra dem, sier hun, og legger til:

- Rapporten tar også for seg automatisering og digitalisering, og i den forbindelse synes jeg man bør fokusere mer på BIM. Arkitektfirmaer har kommet langt digitalt, og vi bør finne måter for å bruke BIM mer i byggesaker istedenfor tegninger.

Grape mener det også er behov for at kommuner rundt om i Norge bruker felles nettløsninger slik at samarbeidspartnere slipper å sette seg inn i alle systemene.

- Vi savner litt samkjøring. I dag har alle kommuner ulike nettløsninger. Det gjør det vanskelig å orientere seg. Man burde involvere noen gode designere, og lage en felles mal, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Lie i DIBK er fornøyd med at B ygg24 har utarbeidet en tydelig rapport med noen få enkle råd.

Stort behov

Morten Lie i DiBK var også fornøyd med det han kalte en lesbar og tydelig rapport, som kan gi god effekt. Arthur Wøhn mener også det er stort behov for å forenkle tunge planprosesser, og at i hvert fall Bærum kommune som han representerer er veldig åpne for å se på forenklinger.

Tilnes er fornøyd med de mange innspillene de fikk under frokostmøtet, og sier det generelt er stor interesse for de rådene deres.

- Det er hyggelig å få tilbakemeldinger om at dette er en rapport som det faktisk går an å lese. Den oppleves som tilgjengelig og relevant, og da har vi et godt utgangspunkt, sier han.

- God respons

Tiltnes sier det nå er opp til departementet hvordan forslagene behandles videre.

- Vårt inntrykk er at Sanner skal legge fram flere meldinger om forenkling, og at rapporten vi har levert vil være en del av det arbeidet, sier han, og legger til:

- Vi føler at departementet har tatt imot rapporten på en positiv og aktiv måte. De har vært positive, og jeg tror ikke de blir mindre positive etter det som har kommet fram i dag.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sa sist uke at rapporten er et velkomment innspill fra byggenæringen.

- Skal vi bygge nok boliger nok til alle og få ned kostnadene må vi vurdere hvordan regelverket kan bli enklere og saksbehandlingen ta mindre tid, sa han.

Les også: Slik kan samfunnskostnader knyttet til byggesaksbehandling reduseres

Les også: Bygg21-rapport: - Fornuftige, men kjente grep

Les også: - Enkle grep vil spare samfunnet for milliarder