Nyhavn Brygge, bt 1

Første byggetrinn i Nyhavn Brygge i Bergen består av tre blokker med til sammen 74 leiligheter.

Fakta

Sted: ytre Sandviken, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, bolig
Bruttoareal: 2.500 kvm
Tiltakshaver: Selvaag Bolig
Betongentreprenør:
Betonmast Bergen
Moduler: Kodumaja
Byggeledelse: Opak
Arkitekt, LARK: TAG Arkitekter
Rådgivere: RIB: Core Technology l RIVVS: BO Rørinstallasjon l RIGeo: Sweco l RIGrunn: Konstruksjons-
teknikk l RIBr: Rambøll
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Fjellsikring: Wimo l Grunnarbeider: Dale Entreprenør l Anleggsgartner: Gravdal hageanlegg l Vei i Nyhavn: Åmodt Entreprenør l Hollenderboden: Gamle3hus l Siltgardin: IMC-Diving l Betong-
elementer, betongarbeid: Con-Form l Elementmontasje: Selvaag Modul l Porter: Portmakeren l Rekkverk: Vevle Mek l Taktekking trappehus: Fløysand Tak l Tak brakkerigg: Protan l Dører: Ulefoss Brug l Tømrer: Bergen Miljøbygg l Maler: Espetvedt & Graawe l VVS: BO Rør l Elektro: BO Elektro l Ventilasjon: CM Vent l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Bossug: Envac l Lås og beslag: Hole Lås l Kjøkken: HTH

Blokkene er tegnet av TAG Arkitekter og ført opp i delte entrepriser. Betonmast Bergen har utført grunn- og betongarbeider i parkerings-
garasjen, som også er fundament for modulene. Kodumaja har levert og montert leilighetene som ferdige moduler.

Fra 49 kvadratmeter
De tre blokkene har et samlet salgbart areal på cirka 4.500 kvadratmeter. En blokk er på fire etasjer, mens de to andre har fem etasjer. Arbeidene startet i oktober 2014, og byggetrinn 1 stod ferdig i mars i år.

– Leilighetene er fra 49 til 80 kvadratmeter, forteller prosjektsjef Sveinung Lunde i Selvaag Bolig. Han beskriver standarden som god. Alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser.

Alle leilighetene har også universell utforming og egen biloppstillingsplass i parkeringsanlegget under blokkene. Utenfor blokkene er det grøntareal, gangstier og sittegrupper. Når utbyggingen er fullført vil det bli sjøpromenade og et bilfritt torg mellom blokkene i Nyhavn Brygge.

Omsluttende trekledning
Sivilarkitekt Eva Nordgard i TAG Arkitekter forteller at man valgte å ha en omsluttende, beskyttende trekledning, som på noen steder eksponerer en underliggende kledning i en kontrasterende farge.

– Dette gir noen visuelle, bokslignende brudd, i tillegg til en veksling i plassering av balkonger. Boksene er karakteristiske elementer i fasadelivet og blir i tillegg differensiert av glass-
rekkverkene, hvor balkonger ellers i fasaden veksler mellom tett platekledning (Blokk A1) til en semitett veksling mellom plater og lyslakkert/galvanisert rekkverk (Blokk A2), til en gradvis mer åpen variant av denne (Blokk A3), sier Nordgard.

På bakkeplan får leilighetene store markterrasser på vestsiden av bygningene. Disse er hevet en meter opp fra det generelle terrengnivået, for å gi en tydeligere avgrensning og sonedeling mellom privat og offentlig, samt redusert innsyn inn til førsteetasjen. Dette gjelder også adkomsten til bygget. Nivået mellom offentlig og privat, som parkeringskjeller skaper, gir trapper og ramper som aktiviserer grøntdraget i vest. I tillegg skapes belter av grønt langsmed bebyggelsen.

Nordgard sier at hovedmaterialet i fasadene er tre. Det er brukt tre med en mørk, gråsort dekkbeis, som står godt til fjellskrenten bak. I boksene mot vest er det brukt platekledning i tre gultoner som gir identitet og variasjon til fasaden. Bakfasadene langs skrenten har en kombinasjon av trekledning rundt trapp/heis og gråhvit platekledning. Denne platekledningen står som en lys kontrast til fjellveggen og reflekterer lys inn. Overgangen skjer ved hjørnet mellom bakvegg og gavlvegg.

I arbeidet med uttrykket har ønsket om å ivareta utsikten stått sterkt.

– Samtidig er det snakk om bygninger som har sterk tilknytning og nærhet til de andre byggene som står i denne ryggraden, og ønsket har derfor vært å finne et konsept som samler bygningsmassen, og samtidig gir identitet og karakter til hvert enkelt bygg, sier Nordgard.

Selvbærende moduler
Prosjektleder Dag Ove Njøtøy i Betonmast Bergen forteller at Nyhavn Brygge ligger på utfylte sprengsteinsmasser i et gammelt industriområde. Det var noe forurensede masser på tomten og disse er kjørt til deponi.

– De tre blokkene har rektangulær form. Nederste dekke i parkeringsanlegget ligger på kote pluss 0,7 og er støpt med vanntett betong, sier Njøtøy. Parkeringsanlegget har elementvegger fra Con-Form. Dekket over parkeringsanlegget er et plattendekke.

Alle leilighetene er selvbærende moduler. De er 4,2 meter brede og inntil 12 meter lange. Modulene kom til Bontelabo i Bergen med skip fra Estland og ble kjørt på spesialtransport med politieskorte. De ble montert direkte fra bilen, og Blokk A1, som har 24 leiligheter, ble montert på to dager.

Fasadene i front og gavlvegger har brunmalt trepanel. Ytterveggene mot fjellet i bakkant har lyse farger. På terrassene er det gul platekledning. Leilighetene har parkett på gulv og flislagte bad.

Dag Ove Njøtøy sier at oppføringen har gått bra og hatt grei fremdrift. En utfordring har vært mye vann i byggegropen, som følge av stort tilsig av overvann og sjøvann som presser på garasjeveggene. Han berømmer Selvaag Bolig for å være en god og konstruktiv byggherre, og Sveinung Lunde sier at Selvaag Bolig har hatt et meget godt samarbeid med Betonmast Bergen.

Avtrekksvarmepumper
Nyhavn Brygge er ført opp etter Tek10. De øverste modulene ble levert ferdig tekket. Det er tilkomst til leilighetene via frittstående trappe- og heishus og svalganger. Oppvarming skjer med vannboren varme via radiatorer. Alle leilighetene har balansert ventilasjon.

70 personer var med da byggeaktiviteten var på topp. I neste byggetrinn skal det bygges 70 leiligheter.


Flere prosjekter