K2A COWI-bygget

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonProsjektleder Nils Ørnes i AF Bygg Oslo. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Det nye hovedkontoret til COWI danner sammen med Aller-bygget inngangsportalen til den nye bydelen HasleLinje på Økern.

Fakta

Sted: Oslo
Prosjekttype: Kontorbygg
Bruttoareal: 15.800 kvm
Byggherre: HasleLinje (Höegh Eiendom og AF Eiendom)
Byggherreadministrasjon:
Aase Byggeadministrasjon
Totalentreprenør: AF Bygg Oslo
Arkitekt: LOF Arkitekter
Interiørarkitekt:
Metropolis arkitektur & design
Landskapsarkitekt: COWI
Hovedrådgiver: COWI l RIE: Lys & Varme l RIV: Klimateknikk
Underentreprenører/leverandører: Rør og ventilasjon: Klimateknikk l Elektro: Lys og Varme l Heisanlegg: KONE l Stikking: Geomatikk l Grunnarbeid: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Spunting og peling: Nordisk Fundamentering l Prefab: Kynningsrud Prefab l Gulvstøp: Betongmann l Vinduer: Lian l Dører: Daloc l Glassfasader: GlassTeam l Blikkenslager: HB Blikk l Taktekker: Icopal Tak l Maler: Malermester Leif Thorvaldsen, Malermester Buer l Gulvmaling: Norsk Epoxy l Byggtapetsering: Ragnar Andersson l Systemvegger/foldevegger: Bosvik l Lås/beslag: Kaba l Himlinger: Akustikk Innredning l Tømrer: Indian Bygg l Branntetting: Firesafe l Fasadeplater: Vink l Energibrønner: Kraft Energi og Brønnboring l Kantinekjøkken: Myhrvold Stor-
kjøkken l Minikjøkken: HTH l Flis: Mur Puss og Flisekspert l Parkett: Parkettpartner l Listverk og foringer: Parkett & Interiør l Fuging: Norfug l Stål: Brødrene Aaberg

HasleLinje er et stort byutviklingsprosjekt på Hasle, sentralt plassert mellom Økern, Løren og Frydenberg på området til det tidligere produksjons-
anlegget til Vinmonopolet. Gigantutbyggingen er godt i gjenge på den 100 mål store utviklingstomten, som ligger like ved tre t-banestasjoner og Ring 3.

På et areal tilsvarende 14 fotballbaner bygges det næringslokaler, boliger, service- og kulturtilbud i stor stil, og i disse dager ferdigstiller AF Bygg Oslo det nye hovedkontoret til COWI – eller Portalbygget som det også kalles. Sammen med Aller Medias nye hoved-
kvarter i nordøst, danner COWI-bygget en naturlig portal til HasleLinje med adkomst via rundkjøring fra det nye veinettet rundt Økern.

Kunnskapsoverføring
Når AF Bygg Oslo nå ferdigstiller sitt tredje næringsprosjekt på kort tid på HasleLinje, er kunnskapsoverføring en viktig suksessfaktor, mener prosjektleder Nils Ørnes.

– Vi har hatt med flere av de samme prosjekterings-
lederne på de ulike prosjektene. Dette har bidratt til at stafettpinnen har blitt overlevert med stadig bedre resultat – om bragt kunnskapen videre inn i neste prosjekt, sier han.

Entreprenøren er også godt i gang med det nye hovedkontoret til Securitas, som skal ferdigstilles i 2018.

COWI-bygget har et areal på ca 15.800 kvadratmeter over åtte etasjer, samt parkeringskjeller. Det er et passivhus med ambisjoner om BREEAM-NOR Excellent-sertifisering og energiklasse A+.

Bygget har en kapasitet på circa 800 kontorarbeidsplasser, hvorav COWI legger beslag på mesteparten. Prosjektet er gjennomført som en totalentreprise og er tegnet av LOF Arkitekter.

Høye miljøambisjoner
Byggherre HasleLinje Næring, som eies av Höegh Eiendom og AF Eiendom i fellesskap, har hatt høye miljøambisjoner for det nyeste prosjektet i HasleLinje-utbyggingen.

– I fjor ferdigstilte vi Frontbygget, som blant annet huser Bymiljøetaten i Oslo. Vi har satt de samme miljøkravene til COWI-bygget. Det innebærer sertifisering i BREEAM-NOR Excellent, passivhus og energiklasse A+, sier prosjektdirektør Atle Sundby i Höegh Eiendom.

Han legger til at COWI som hovedleietaker og miljørådgiver også hadde store miljøambisjoner for sitt eget hovedkontor.

– COWI ønsket å være en pådriver for utformingen av bygget og har satt sitt stempel på prosjekteringen gjennom sin rolle som rådgiver. Vi har gjennom en rekke leietakermøter hatt god dialog og gode prosesser underveis, sier Sundby.
Han roser også samarbeidet med entreprenøren:

– Gjennom flere prosjekter sammen med AF Bygg Oslo på HasleLinje har vi etterhvert funnet en veldig god samarbeids-
form. AF sørger for at vi får det slik vi vil ha det med god kvalitet og høyt fokus på HMS. Det skaper en trygghet for oss som byggherre. Slike prosjekter er alltid utfordrende på tid, og da er det viktig at alt fungerer som det skal, sier Sundby – og legger til:

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet og synes det er blitt et visuelt flott bygg. Nå ser vi virkelig at konturene av den nye bydelen på Hasle er i ferd med å tre frem, sier han.

Tomt og grunnarbeider
Byggestart var i juni 2014, og AFs prosjektleder Nils Ørnes forteller at grunnarbeidene gikk relativt smertefritt, bortsett fra at det var en del forurensede masser som måtte kjøres bort til deponi. Bygget er fundamentert til fjell, og det er boret 14 hull ned til 300 meter for bergvarme.

– Tomta besto av femti prosent løsmasser og femti prosent fjell, som det gikk greit å ta ut. Spunten ble satt opp tidligere i forbindelse med etablering av den nye Bøkkerveien, og den ble forankret og gjort permanent, sier Ørnes.

Den lange og høye spuntveggen er dermed et signal på at COWI-bygget kan få flere næringsbygg ved siden av seg, i tillegg til Securitas-bygget som allerede er under oppføring.

Konstruksjon
Deler av kjeller er plasstøpt, og ellers er det brukt hulldekker og stålelementer som utgjør bærekonstruksjonen. Bygget har en underskjæring under tredje etasje med kjørevei under, hvor det er 15 meter lange spenn over kjørebanen.

Kompliserte tekniske anlegg
Alle tekniske installasjoner som solskjerming, ventilasjon, lys og varme blir sentralstyrt fra en pc i et eget kontrollrom.

– Dette er et stort prosjekt med kompliserte tekniske anlegg, hvor systemene er under stadig utvikling. Vi har jobbet mye med integreringen mellom fagdisiplinene av rør, ventilasjon og elektro og har brukt egne tekniske controllere på disse områdene for å sikre at kunden får den leveransen han skal ha. Sammen med dyktige underentreprenører på tekniske fag mener vi at resultatet har blitt bra, sier Ørnes.

Energi/oppvarming
Hovedoppvarning av bygget går via ventilasjonsanlegget, med ett aggregat per etasje. I tillegg er det installert noen radiatorer i bygget for å unngå kaldras i områder med store glassflater, slik som i kantinen.

– Dette fordrer gode U-verdier, noe vi fikk testet under byggeperioden. Da bygget var tett, brukte vi veldig lite strøm på byggopvarming. Ovner på 2 kWh var nok til å varme opp en hel etasje, sier Ørnes.

Han opplyser ellers at all oppvarming er vannbåren og at anlegget er koblet til 14 geobrønner som ligger 300 meter under bakken.

Tak og fasade
Bygget består av to volum, hvor de tre nederste etasjene med fellesfunksjoner er kledt med tegl. Selve kontorfløyen fra tredje til åttende etasje har fasader i glass og metall.

Bygget har også tre takterrasser i tredje etasje. Her er det lagt sedum, og det er også funnet plass til et insektshotell – noe som gir uttelling i BREEAM-regnskapet.

BREEAM
– COWI-bygget er det tredje prosjektet hvor vi jobber med BREEAM-NOR, og det andre på Excellent-nivå – noe som har skaffet oss verdifull erfaring. Det handler veldig mye om dokumentasjon, men også om byggemåter og materialer. Vi har jobbet mye med tetthet i bygget,

U-verdier og energieffektivitet, men også spesielle tiltak i forhold til for eksempel nedstengning av vann. Det er mye å holde styr på med blant annet en rekke miljødeklarasjoner, men vi har hatt en egen BREEAM-leder nærmest på heltid til å håndtere dette, sier Ørnes.

Svevende bygg
LOF Arkitekter har tegnet bygget, i likhet med Frontbygget og Aller-bygget. Daglig leder og sivilarkitekt Sverre Olsen beskriver bygget som en del av en helhet.

– Bygget danner en inngangsportal til hele området sammen med nabobygget Aller, og de har derfor fått et arkitektonisk slektskap og fungerer som en innramming mot det eksisterende anlegget. Det mest iøynefallende er at kontorfløyene fra tredje til åttende etasje «svever» over det nederste volumet, sier Olsen.

De nederste etasjene som inneholder blant annet felles-
funksjoner som resepsjon, møterom og kantine, har fasader i tegl. Dette skal knytte bygget til de gamle bevaringsverdige teglbygningene på området.

– Kontorfløyen derimot uttrykker noe helt annet. Her har vi laget en åpen og svevende form med mye glass og metall, og det danner en kontrast mellom den tyngre basen i tegl og det over, sier Olsen. Han peker også på at LOF har laget en karakteristisk knekt form på bygget.

– Opprinnelig var det tegnet rette sider, men vi ønsket å gi bygget et særpreg med denne knekken. Det åpner også for bedre arealbruk innvendig og gir begrenset solbelastning på fasadene, avslutter Olsen.


Flere prosjekter