Heming klubbhus

Anleggsleder Kristoffer Røgeberg i Asker Entreprenør
Picasa

100-åringen IL Heming i Oslo har gjennom mange år anlagt et imponerende idrettsanlegg på Slemdal. Som en jubileumsgave til seg selv er det velslitte klubbhuset fra 1968 nå sjaltet ut til fordel for et fremtidsrettet bygg på 1.200 kvadratmeter.

Fakta

Sted: Oslo
Prosjekttype:
Nærings- og kulturbygg
Bruttoareal: 1.200 kvm
Byggherre: IL Heming
Totalentreprenør:
Asker Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.:
24 millioner kroner
Arkitekt: Taktil Arkitekter
Prosjekt- og byggeledelse:
Vedal Prosjekt
Rådgivere: RIB: Seim og Hultgreen l RIBR: SWECO l RIA: Berg Knudsen l RIV og utførende: Hoist Energy l RIE og utførende: Elektroentreprenør Guriby
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Dyrud Maskin og Utemiljø l Rør: Hurum Rør l Parkett: Parkett & Interiør l Maler: Bygg & Mal l Gulvlegger: RB gulventrepre-
nøren l Blikkenslager: Eivind Haukjem l Tak-tekker: Icopal l Lås og beslag: Certego l Akrylgulv: Epotech l Betongsliping: Betongconsult l Heis: Orona l Ytterdører og vinduer: Fasadeconsult l Glassfelt: Modul-
vegger l Fuging: Øyan & Schie l Solavskjerming: Vental l Ståldører: H. I. Montasje

IL Heming i Oslo er Norges største fleridrettslag med imponerende 5.500 medlemmer. De fleste klubber rundt i landet ville nok misunne klubben det forseggjorte idrettsanlegget ved Gråkammen, som består av fem kunstgressbaner, to haller, friidrettsbaner og hinderløyper.

I konkurranse med tre andre kontorer gikk Taktil Arkitekter av med seieren i den inn-
budte arkitektkonkurransen som ble avholdt. Det nye klubbhuset skulle ikke bare bidra til å videreformidle klubbens idrettshistorie. Men også være en god og fungerende møteplass for medlemmene, i tillegg til en praktisk arbeidsplass for de over 20 ansatte som bidrar til administrasjon, styre og stell i klubben.

Påkostet anlegg
Hemings idrettsoase ligger som en lun håndflate med T-banen liggende som en beskyttende sløyfe på en lav åsrygg i tre himmelretninger. Klubbens bygningsmasse ligger lang sørøstsiden av anlegget, og har inngang fra en parkeringsplass i sørvest. Her lå også det gamle klubbhuset som nå har fått sin erstatning i et helt nytt bygg.

– Bygget skal romme mange forskjellige typer bruk og situasjoner i lang tid fremover. Felles for dem alle er robusthet, kvalitet og enkelthet. Huset skal være lett å drifte og holde rent. Det skal være holdbart, men ikke eksklusivt. Løsningen skal vær utført presist, men samtidig være enkle robuste og praktiske, sier daglig leder Torbjørn Tryti i Taktil Arkitekter. Prosjekt- og byggeledelse har vært ved Vedal Prosjekt.

– Byggetomtas beliggenhet med riggmuligheter så vi tidlig som en utfordring. Den er smal og trang, og ligger helt ut mot kunstgressbanene. Her skulle barn loses gjennom på vei til skolen, samtidig som det på baksiden ligger en barnehage med mye trafikk til og fra. Sikring av tredje person hadde derfor vårt fulle fokus da vi hadde fysisk oppstart i april 2015, sier Asker Entreprenørs prosjektleder Morten Midtbø. Asker entreprenørs totalentreprise har en verdi på 24 millioner kroner eks. avgifter. 

Taktil Arkitekters hovedgrep er en første etasje og dekke i plasstøpt betong med en lett konstruksjon i tre og stål på toppen. I første etasje er den plasstøpte betongen eksponert der det er mulig, supplert med innervegger kledd med skiftevis gips og ospepanel. Det er epoxymalte vegger på wc og i dusj.

– Jo, det er mye eksponert betong som vi visste det kunne bli utfordringer med. Blant annet i resepsjonsområdet i første etasje og en hel vegg i storstua og i peisestua i andre etasje. Vi var spente da forskalingen ble fjernet, men støpen ble veldig bra, bekrefter Midtbø.

I tillegg til resepsjonen med muligheter for kioskdrift består første etasje også av en toalettavdeling, som er knyttet sammen med den eksisterende hallen ved siden av. Her finner vi også garderober, dommergarderober, lagerarealer og et vrimleområde.

– Arbeidsplassene og Hemings nye storstuer ligger i andre etasje. Peisen i peisestua og i storstue med stilrene innsatser gir et stort flammebilde for samlingsstunder og høytid. Kjøkken tilknyttet storstua er i enkel og robust utførelse, det er rustfritt stål i fronter og benkeplate. Alle lagerrom og tredje etasje utføres på enkleste, holdbare måte – med osb-plater på vegg, forteller Tryti.

– En nordisk hardvoksbehandlet industriparkett av eik og lys ospepanel i taket tilfører taktilitet og varme. Vegger og rekkverk omkring trappen er kledd med osp, ellers enkle malte flater. Også amfitrappen som forbinder etasjene samt kiosk/resepsjonsdisk er «varme» elementer kledd i osp, fortsetter Tryti.

Utvendig kjennetegnes klubbhuset av takformen – som har sedumdekke og som følger topografien i terrenget – og at alle fasader er kledd med stående kebony, kun avbrutt av store zinkkledte partier.

– Det vi signerte på og det som nå er levert er veldig forskjellig. Det er en utvikling som vi sammen med arkitekt og byggherre har fått være med på. Det startet med litt enkle overflater. Men utover i byggeperioden har vi i dialog med byggherre funnet bedre løsninger enn det som opprinnelig var tenkt, ikke minst når det gjelder overflater. Gulvene har nå både industriparkett av eik, slipt betong, og BOLON. Systemhimlingen er erstattet av fast himling, forklarer Midtbø.

Samtidig understreker han at prosjektet kostnadsmessig ikke fikk den store økningen.

– Enkelte komponenter ble også fjernet. Det er en bevisst kostnads- og kvalitetsmessig heving som har vært under kontroll hele veien. Designmessig har det blitt et veldig moderne klubbhus, det er ikke mange slike å se. Arkitekten har tatt tøffe avgjørelser når det gjelder materialer, det er ikke valgt de enkle industriløsningene. Dette er blitt et håndverksbygg, sier Midtbø.


Flere prosjekter