<p>Konserndirektør Hanne Rønneberg i SINTEF Byggforsk sier det grønne skiftet, klimaendringer, teknologiutvikling innen 3D-printing, sensorer, materialer og nye kommunikasjonsplattformer påvirker måten vi bor og lever på</p>

SINTEF Byggforsk feirer seg selv i Operaen

Over 220 ansatte, kunder og samarbeidspartnere strømmet til Operaen i Oslo fredag for å feire 10-årsjubileet til SINTEF Byggforsk.

Med faglig påfyll, mingling, opera og ballett feirer SINFEF Byggforsk fredag at det er 10 år siden at de ble innlemmet i SINTEF-familien.

- Målet er å arrangere en hyggelig dag for de ansatte, og i tillegg samle kunder og samarbeidspartnere. Vi skal vise det vi gjør, og se nærmere på hva vi kan fortsette å jobbe med i framtiden, sier kommunikasjonssjef Veslemøy Nestvold i SINTEF Byggforsk.

Har styrket fagmiljøet

Hun sier fusjonen har betydd mye.

- Det gjør det lettere å samle forskning og kunnskap, jobbe sammen på tvers av faggrenser og samarbeide om viktige prosjekter. Det er viktig å utnytte kompetansen til hverandre, sier Nestvold.

Konserndirektør Hanne Rønneberg i SINTEF Byggforsk sier fusjonen har vært alfa og omega for organisasjonens eksistens.

- Det har vært viktig for begge parter. Vi hadde aldri hatt så sterke fagmiljøer uten hverandre. Det har vært en stor suksess, sier hun.

Del av det grønne skiftet

Det overbyggende temaet under SINTEF Byggforskdagen er det grønne skiftet, og rollen byggenæringen spiller i den sammenhengen.

- Det grønne skiftet, klimaendringer, teknologiutvikling innen 3D-printing, sensorer, materialer og nye kommunikasjonsplattformer påvirker utvikling av byene, og måten vi bor og lever på , sier Rønneberg.

Hun holdt selv åpningsinnlegget under markeringen, og tross tekniske problemer ble det deretter holdt en rekke foredrag fra både SINTEF-forskere og samarbeidspartnere.

Mulighetenes marked

Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien og leder av Aps industriutvalg, sa i sitt innlegg at byggenæringen må være en del av det grønne skiftet.

- Industrialisering, digitalisering og automatisering er løsningen gitt at samfunnets miljømål og utfordringer knyttet til et useriøst marked kobles sammen. Fokuset må først og fremst rettes mot hva næringen selv må gjøre for å utløse det enorme mulighetsrommet et hjemmemarked på nærmere 1000 milliarder i omsetning representerer, sier hun.

Finstad mener byggenæringen kan innta eksportposisjoner basert på et sterkt hjemmemarked.

- Byggenæringen er mulighetens marked og en fremtidens næring for økt verdiskaping. Norske kostnadsulemper kan kompenseres ved økt industrialisering, gjennom standardisering, digitalisering og automatisering av prosesser fra råvare til ferdig bygg og anlegg, sier hun.

Finstad mener BNL som samler 15 bransjer og fagområder har en nøkkelrolle for lede an en utvikling. Samtidig påpeker hun at det offentlige må bruke sine ulike roller slik at byggenæringen får den utviklingskraften som er nødvendig for et grønt skifte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Over 220 ansatte, kunder og samarbeidspartnere deltok på SINTEF Byggforskdagen.

- Retningen er klar

Kristin Halvorsen, direktør i Cicero Senter for klimaforskning, snakket i sitt foredrag om samarbeid, både internasjonalt og innad i byggebransjen, for å nå klimamålene. Samtidig påpeker hun at det er viktig at bransjen forbereder seg på det grønne skiftet, for å ikke bli stående på sidelinjen.

- Det viktigste etter klimaavtalen i Paris er at retningen er utrolig klar. Det skal gjennomføres et grønt skifte, og det kan komme mye raskere enn man tror, sier hun, og viser til at investorer og industrien allerede er i gang med å forberede seg.

- Det vil bety store endringer, og de som ikke er med og i front kan virkelig bli stående tilbake og på sidelinjen. Min påstand er at det meste av teknologien vi trenger for å gjennomføre det grønne skiftet, den har vi allerede. Alt kan gjøres smartere, men det meste finnes i dag. Utfordringen er å ta den i bruk, legger hun til.

Digitalisering og industrialisering

Seniorforskerne Christian Engelsen og Nathalie Labonnote i Sintef Byggforsk gikk i sine foredrag nærmere inn på mulighetene innen gjenbruk av materialer, lokal produksjon av råvarer og 3d-printing. Kim Robert Lisø, innovasjonssjef Skanska, tok i tillegg opp hvilke muligheter industrialisering, moduler og digitalisering gir for byggenæringen.

- Mulighetene er enorme, men vi har knapt begynt å ta ut alt potensialet som ligger i digitalisering og industrialisering. Vi er i stand til å prosjektere byggene våre nesten ferdig virtuelt og enkelte arbeidssituasjoner er tatt over av roboter, sa han, og la til:

- I tillegg er BIM samhandlingsplattformen i nesten alle prosjektene våre. Det er et fantastisk verktøy, og vi bruker droner til å lage avanserte terrengmodeller.

Lisø påpekte imidlertid at byggenæringen bruker mulighetene til forbedring og ikke reel endring.

- Det vi er gode på er å ta eksisterende løsninger for dekke eksisterende behov. Det vi trenger hjelp til er å innovere og endre prosessene våre til det bedre. Da trenger vi hjelp av verdens beste byggforskningsinstitutt. Først da kan vi bygge for å bygge for et bedre samfunn, sa han.

Les også: Skal utvikle smarte fasader

Les også: Stor interesse for bygningsmoduler