Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Euroconstruct: Norge bruker mest på bygg og anlegg per innbygger

Helt ferske tall fra Euroconstruct viser at Norge er det landet i Europa som bruker mest på bygg og anlegg per innbygger.

– Tallene for 2016 viser at Norge fremdeles befinner seg på toppen, som vi har vært alle år etter finanskrisen 2008 og 2009. Dette er også en viktig årsak til at interessen fra europeiske aktører for det norske markedet er stigende, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. De leverer inn de norske tallene til Euroconstruct.

Tallene vitner også om vekst i alle 19 medlemslandene i Euroconstruct. Veksten i bruttonasjonalprodukt var på i underkant av to prosent i 2015, og forventes å være på 1,8 prosent.

Dessverre har veksten i bygg og anlegg i disse landene blitt nedjustert for 2014 og 2015 fra forrige Euroconstruct. I 2014 landet reviderte tall på en vekst på 1,1 prosent, mens man i fjor så en ytterligere vekst på 1,4 prosent.

I år spås derimot veksten til å bli på rundt 2,6 prosent, mens neste år ventes en ytterligere oppgang til 2,7 prosent.

Fremover viser tallene fra Euroconstruct at det er i Sentral- og Øst-Europa veksten vil være høyest. I 2015 var veksten størst i Slovakia, Nederland og Tsjekkia, mens det kun var en marginal oppgang i Østerrike, Frankrike og Sveits.