Utfordrende i anleggsbransjen

Aktiviteten er rekordhøy i anleggsbransjen men det er også slik at det er store utfordringer for mange virksomheter. 

Tidligere i år varslet Skanska at de måtte si opp en rekke ansatte, og flere kan vise til lignende utfordringer. Torsdag gikk NCC ut med at de blir nødt til å permittere 70-80 ansatte.

Og de som tror at det er gulltider for de norske anleggsentreprenørene, må de tro om igjen. Det er mange oppdrag ute, men konkurransen er beintøff. Mange regner på jobbene, og prisene presses nedover.

NCC-sjef Håkon Tjomsland sier at de nå er i ferd med å avslutte noen store oppdrag og at de ikke har mange nok pågående prosjekter til å holde alle folkene i arbeid. Han er helt klar på at den tøffe konkurransesituasjonen som nå er i anleggsmarkedet er utfordrende, og han peker blant annet på at alt tyder på at de i for mange tilfeller opererer med et helt annet kostnadsbilde enn sine utenlandske konkurrenter. Samme betraktninger har Skanska-sjef Ståle Rød også kommet med tidligere - og det er tydelig at den harde konkurransen nå virkelig har slått inn i anleggsmarkedet, og at de norske aktørene rett og slett sliter med å vinne frem i konkurransen. Og om det er slik at konkurransen ikke skjer på like vilkår, har både bransjen selv, men også hele samfunnet, en stor utfordring.

Tjomsland peker også på at det er i løpet av det siste året det har skjedd en drastisk utvikling i markedet, med langt flere utenlandske aktører som ønsker å ta anleggsjobber her.

Det er dermed ekstremt viktig at de store statlige byggherrene nå følger ekstra godt med på markedet og hvilke anbud som vinner frem. Det tror vi også at de i økende grad vil gjøre, og det er å håpe at dette vil få en effekt fremover. For det er slik at de statlige byggherrene nå har mer fokus på like konkurransevilkår enn tidligere, og at man ikke har samme fokus på hente inn utenlandske aktører for å øke konkurransen i anleggsmarkedet. Det blir stadig oftere også vurdert alternative anbudskonkurranser. Dette arbeidet må fortsette, for om utviklingen holder frem slik den har gjort de siste par årene, står vi foran noen store utfordringer som kan bli vanskelige for den norske anleggsbransjen å kommer over.