Administrerende direktør Ståle Rød i Skanska under Skanska Future Day.

Skanska-sjef vil opp i høyden og bygge for de svake

– Vi må ikke glemme de sosiale utfordringene på gateplan når vi jobber med knutepunktsutvikling, sier Skanska Norges administrerende direktør Ståle Rød.

Torsdag inviterte entreprenøren for fjerde gang til konferansen Skanska Future Day. Over 200 mennesker fra inn- og utland var til stede for å høre om knutepunktsutvikling i et bredt perspektiv.

Alt fra store komplekse ingeniør- og anleggsutfordringer ved Skanskas prestisjeprosjekt på transporthuben på Ground Zero i New York, til de sosiale utfordringene ved byutvikling, sto på programmet.

Ragnhild Hærem Østmo i Kirkens bymisjon.

– Når de glansede fine plansjene fra byutviklere presenteres, så er byens mangfold ofte fraværende. Hvor er personen med en kopp som man snubler over på vei til jobb? Eller flyktninggutta som har flyktet fra krig og som er fulle av traumer? Tenk mangfold i knutepunktsutviklingen og snakk med de det gjelder, oppfordret næringslivssjef Ragnhild Hærem Østmo fra Kirkens bymisjon under sitt innlegg under Skanska Future Day.

- Tenk bredere

Skanska-sjef Ståle Rød mener både de og andre entreprenører og prosjekt- og eiendomsutviklere i byggenæringen, har mye å hente på å tenke bredere.

– I Skanska, som hos mange andre i vår bransje, har vi en rekke ingeniører og økonomer som ikke nødvendigvis får med seg alle perspektiver og kompleksiteten rundt det å drive god byutvikling. Derfor har vi blant annet invitert Kirkens bymisjon, fordi de sitter med viktig kompetanse som mange andre aktører mangler – nemlig hva byutvikling og gode knutepunkter betyr for de svakeste gruppene i samfunnet, sier Ståle Rød til Byggeindustrien.

Han mener alle har et felles ansvar for å skape må skape inkluderende og levende byrom  for alle.

– Nettopp derfor ønsker vi å bruke dagen i dag til å se på problemstillinger knyttet til knutepunktstuvikling i et mye bredere perspektiv enn det man vangligvis gjør, sier han.

- Paris 15 ganger så tett

Arkitektstudentene Kosha Ahmadi og Raghild Havåg mener Oslos politikere må våge mer og bygge tettere.

Skanska utfordret også de to 24 år gamle arkitektstudentene Kosha Ahmadi og Raghild Havåg til å si hva de mener om fremtidens byutvikling i Oslo.

De har blant annet lett etter inspirasjon i noen av verdens tetteste byer.

– Oslo er en fantastisk by med mange ressurser, men den kan bli tettere. For å sammenligne med andre byer, så er Paris 15 ganger så tett og Amsterdam fem ganger så tett, så mulighetene er der, sa de to.

De savner handlekraftige og mer vågale politikere.

– Det handler ikke om at vi nødvendigvis elsker høyhus, snarere at Oslo må tørre mer. Og selv om det er vanskelige avgjørelser, så må vi begynne å tørre å ta noen tøffe valg nå, sa de to.

 - Vi er for konservative
Oppfordringen fra arkitektstudentene applauderes av Ståle Rød.

– Jeg tror vi har mye å gå på når det gjelder å våge, og jeg synes det er veldig bra at to unge ambisiøse studenter kan gå på scenen og si det veldig mange føler, men som få tør å si. Vi er for konservative i hvordan vi tenker, og vi har en kjempeutfordring foran oss med 350.000 nye mennesker som skal inn i Oslo de neste 20 årene. Vi må begynne å tenke annerledes dersom vi skal klare å håndtere det, sier Rød.

– Og da må vi opp i høyden?

– Da må vi opp i høyden. Men vi må også jobbe med kollektivtrafikk, fortetting og skape byrom som ikke bare er kontorbygg – men steder der alle folk kan bo, spise middag, handle og leve sine liv, sier Rød.