Fortsatt småras på E16 ved Voss

Fremdeles raser steiner ned fjellsiden ved Voss der det onsdag gikk et stort ras over E16. Det er usikkert når ryddearbeidet kan starte.

Raset gikk ved Hyvingstunnelen onsdag morgen. Et renskelag er torsdag formiddag i gang med å sikre området før massene som sperrer veien, kan fjernes, opplyser Statens vegvesen.

– Det kommer fremdeles masser fra fjellsiden. Mannskapene på stedet har observert at det er kommet ned steiner i løpet av natta, forteller byggeleder Bente Bergstø.

– Vi vet heller ikke om veibanen er skadd av massene, fortsetter hun.

Maskiner står klare

Når området er sikret, kan mannskapene gå i gang med å renske fjellsiden over veien for løse masser. Det ligger både stein- og jordmasser oppe i fjellet som må fjernes før veien kan ryddes uten risiko. Maskiner står imidlertid klare til å starte arbeidet når de får klarsignal.

Mens E16 er stengt, er det omkjøring via fylkesvei 7 om Hardanger. Det kjøres kolonner fra Fykesund og Granvin, i begge retninger. Ifølge Bergens Tidende var det torsdag morgen opptil to timers ventetid. De som skal mellom øst og vest blir oppfordret til å velge E134 over Haukeli.

Vogntog tatt av raset

Et vogntog som tilhører Asko Vest, ble tatt av steinmassene onsdag. Sjåføren har fortalt at han kom kjørende gjennom tunnelen på vei mot Voss da det smalt, skriver Bergens Tidende.

– Han forteller at det opplevdes som et voldsomt trøkk akkurat idet han kom ut av tunnelen, og at han fort skjønte at det var fjellsiden som raste ned i veien. Vogntoget ble kastet rundt og ble liggende på siden. Sjåføren konstaterte relativt raskt at han hadde sluppet heldig fra ulykken. Det første han gjorde var å ringe oss i ledelsen for å informere om hva som hadde skjedd, sier direktør Edvin R. Nilsson i Asko.

Ny vei planlagt

Det er besluttet å bygge ny E16 med tunnel, men arbeidet kan tidligst starte i 2021.

– Det tar en del år å bygge selv om en setter alle kluter til. Men nå begynner vi å se lyset i tunnelen med tanke på at vi har tatt beslutning om at tunnel skal bygges. Vi har full fremdrift på å jobbe med nasjonal transportplan. Stortinget skal vedta den før sommeren 2017, deretter er det bare å komme i gang med en del av prosjektet, uttalte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til TV 2 onsdag.