Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit på Oscarshall ved overrekkelsen av Stortingets gave i anledning jubileet Kongepar i 25 år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Heiko Junge NTB scanpix

Bruker hoffets penger på private hus og luksushytter

Konge- og kronprinsparet får kritikk for å bruke hoffets penger til privat vedlikehold.

Kongehuset har i flere år brukt penger til drift av hoffet til å lønne vedlikeholdsarbeid på sine sju private eiendommer, skriver Dagbladet.

Konge- og kronprinsparet får hvert år apanasje som blant annet skal dekke drift og vedlikehold av private eiendommer. I år er apanasjen på 20,5 millioner kroner.

Likevel brukes ordinære pengebevilgninger til hoffet til å lønne ansatte som utfører forvaltning, vedlikehold, drift og vaktmesterarbeid på de private eiendommene, skriver avisen.

Slottet bekrefter praksisen. Det kan dreie seg om millionbeløp hvert år, men Slottet opplyser ikke om hvor mye.

Nå krever flere en åpenhet rundt pengebruken. Per Olaf Lundteigen (Sp), som leder arbeidet med bevilgningene til kongehuset, ber om en redegjørelsen.

- Kongehuset har etablert en meget uheldig praksis. De kongelige må faktureres for hoffets kostnader i tilknytning til vedlikeholds- og driftsarbeidet på eiendommene deres. Inkludert lønn til de ansatte som gjør jobben, sier Lundteigen til Dagbladet.