Nå skal energibruken i eksisterende bygg reduseres

Torsdag skal energi- og miljøkomiteen på Stortinget avgi energimeldingen og her kommer det en stor satsing på energieffektivisering av eksiterende bygg. Det er godt nytt for byggenæringen.

Det har blitt stadig strengere krav til nye bygg og boliger i Norge, og nye bygg bruker forsvinnende lite energi i forhold til den eksisterende bygningsmassen. Det er dermed på høy tid man nå setter ressursene inn mot byggene som allerede finnes rundt om i landet, som altså står for den klart største delen av energibruken. Det er jo slik at langt de fleste byggene allerede er bygget, og har store effektiviseringsbehov.

I meldingen som legges frem torsdag kommer det frem at målet blir å redusere energibruken fra eksisterende bygg med 10 TWh. Dette er ambisiøse mål, og skal tilsvare den samlede, årlige energibruken fra hele den norske privatbilparken.

Skal man klare å nå et slikt mål må man sette i verk en rekke konkrete tiltak. Man må opplagt legge langt større summer i potten til støtte for energitiltak for både private og offentlige bygg – og ikke minst for landets mange boliger bygd fra 1960 tallet og frem til 1990-tallet – som inkluderer en veldig stor andel av boligene i landet. Da må man få plass støttetiltak, som et utvidet ENØK-fradrag, som virkelig kan gjøre det økonomisk interessant å gjøre større inngrep i boligene - noe som innebærer en stor energisatsing på selve bygningskroppen, og ikke kun de tekniske løsningene. Man må altså blant annet øke satsingen inn mot utskifting av vinduer og tak samt etterisolering. Dette har ikke blitt prioritert høyt nok så langt, og skal man klare å nå disse tøffe målene kommer man ikke unna denne typen ordninger. 

I dag oppfattes det mye omtalte ROT-fradraget som dødt og begravet, men med denne satsingen kan det igjen bli mulig å løfte dette spørsmålet opp igjen. Vi må for all del sørge for at energiløftet som byggenæringen nå vil kunne oppleve havner hos den seriøse delen av næringen. Det private ROT-markedet har vokst kraftig de senere årene, men det er dessverre slik at mesteparten av denne veksten har havnet i det svarte markedet. Vi må sørge for at så ikke skjer fremover.

Samarbeidspartiene inviterer i meldingen som kommer torsdag også byggenæringen med på banen for å komme frem til gode og innovative løsninger og konsepter. Da er det virkelig å håpe at næringen selv også kjenner sin besøkelsestid og tar tak i denne invitasjonen. Her ligger det store muligheter for mange av næringens aktører.