<p>Fra samlingen i Tromsø.</p>

Arrangerte «Riktig med en gang Tour»

Grønn Byggallianse, Integra, Norsk Eiendom, NGBC, Bygg 21, Standard Norge og Enova inviterte på vårparten til konferansen «Riktig med en gang Tour2016».  

Fire norske byer ble besøkt – Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. Mer enn 170 deltok på konferansen både fra private og offentlige eiendomsselskaper, driftsselskaper, deres rådgivere og leverandører av bygningsautomatisering/tekniske installasjoner.

- «Riktig med en gang Tour 2016» åpnet til dialog og læring med og mellom partene i byggesaker. Konferansen var således lagt opp til korte workshops hvor deltakerne rundt åttemannsbord kunne gi sine bidrag til de ulike temaer som ble tatt opp. Her ble det mange konstruktive og fine diskusjoner som ga mange bra innspill til det videre arbeidet vi som aktører jobber med. Samarbeidspartnerne til konferansen vil samle de ulike innspill og nytte de erfaringer som vi fikk ved de ulike stedene i vårt videre arbeide.

Hovedtema for konferansen var bærekraftige og miljøvennlige tekniske løsninger i yrkesbygg. Temaene var fokusert om vi kan i nybygg og rehabiliteringsprosjekter oppnå - riktig prosjektering, gjennomføring og drift. Konferansen vektla spesielt hvordan gjøre lønnsomme og bærekraftige valg med de tekniske bygningsinstallasjonene.

Innledningsvis orienterte daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Bramslev om hva et grønt skifte/ økt bærekraft betyr konkret for aktørene i byggenæringen. Det ble orientert om Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom arbeider med «Eiendomssektorens veikart mot 2050» som skal i slutten av juni overleveres Regjeringens utvalg for Grønn Konkurransekraft som innspill til deres arbeid. Veikartet vil danne grunnlag for prioriteringer hos Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom framover. Direktør Sverre Tiltnes fortalte hva Bygg21 kunne bidra med til det grønne skifte.

Etter en presentasjon av de ulike samarbeidspartnerne for konferansen og deres arbeid spesielt rettet mot tema, ble ulike hjelpemidler og standarder for å oppnå «Riktig med en gang» belyst.

Standarden «Utvelgelse av tekniske tiltak ved bruk av NS EN15232 - Bygningers energiytelse - Innvirkning ved bruk av bygningsautomasjon og bygningsadministrasjon» gjennomgått av teknisk direktør Erlend Simonsen i DnB Næringseiendom. Han tok utgangspunkt i sine erfaringer med standarden ved oppgradering av et av sine bygg i Bergen. Enova ga innspill på sine støtteordninger til både eksisterende og nybygg.

Rådgiver Bjørn A. Mosskull i Norsk Enøk og Energi kom med en innlevende beskrivelse av erfaringer med energibruk i oppgarderte bygg. Hva var feil og hvor var mangelen? Magnus Gevelt i NGBC beskrev bruk av BREEAM in Use og hvilke fortrinn dette gir i effektiv og bærekraftig drift av bygninger.

Etter en innføring i NS 6450:2016 Idriftsetting og prøvedrift av tekniske bygningsinstallasjoner orienterte rådgiver Erik A. Hammer om den nye tipsveilederen fra Grønn Byggallianse som tar for seg «Forenkling av tekniske systemer» under mottoet «Det enkle er ofte det beste».

Höegh Eiendom ved prosjektleder Øyvind Kristiansen delte erfaringer med oppgradering av Wergelandsveien 7 i Oslo og overføring av erfaringene med prosjektet til neste prosjekt. Alle stedene ble det presentert et lokalt prosjekt hvor erfaringer med planlegging, utførelse og drift ble fokusert.