- Bestillerne har et ansvar for hvilken næring vi får fremover, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

- Vi må utfordre bestillerne

- Vi bygger rammene rundt menneskers liv, og det er viktig for hele samfunnet at dette gjøres med kvalitet og da trengs det kunnskap og folk som har ferdigheter, sier BNL-sjef Jon Sandnes, som vil utfordre bestillerne i å skape gode bygg og en fremtidsrettet næring.

Han peker på at om man skal bygge skikkelig, kan ikke dette overlates til hvem som helst.

- Bestillerne har et ansvar for hvilken næring vi får fremover. Dette må vi fortelle politikerne og de offentlige bestillerne slik at vi kan levere hva samfunnet etterspør og trenger på en god måte, uttalte Sandnes på BNLs generalforsamling tirsdag.

Ha viste blant annet til den store tilgangen på arbeidskraft og selskaper som kan tilby å gjøre jobben billigst mulig

- Vi må ikke bli hodestups forelsket i den billige arbeidskraften, og jeg er glad for samarbeidet med fagbevegelsen innen dette feltet. Vi er uenige om en del ting, men vi er enige om det grunnleggende; vi skal bygge fremtidens næring på fagfolk og en stor andel fast ansatte, legger Sandnes til.

Byggenæringen er for tiden innen i en sterk vekstperiode.

- Men vi har også den høyeste arbeidsledigheten - høyere enn innen oljebransjen. Hvordan er det mulig? Det skyldes blant annet store offentlige infrastrukturkontrakter som har gått til utenlandske aktører. Dette er ikke måten å bygge opp den norske byggenæringen. Dette ser vi også innen bygg – det er et jag etter billig arbeidskraft, sier han.

Sandnes peker på at det er mye smartness ute i markedet, og mange som skal tøye regler og grenser. 

- Vi kan ikke ha det sånn. Vi må han en tanke rundt hvordan vi skal møte morgendagens byggenæring med kompetanse – det er ikke lett – men vi er nødt til å gjøre noe med dette, sier BNL-sjefen.

Han er klar på at næringen selv må være mye mer aktive mot politikerne.

- Hvilken bestiller ønsker de å være? Innen enkelte områder sitter de i en monopolistsituasjon på anlegg og har store viktige aktører innen bygg. Vi må utfordre dem og vi har en oppgave å gjøre her. Man får det markedet man etterspør, uttaler Sandnes.

Han utfordret også fellesskapet innen byggenæringen.

- Som en viktig evighetsnæring må vi lage en masterplan for å levere det samfunnet forventer av oss – hvor fagkompetanse skal sette premissene. Vi må selv ta et ansvar for dette om vi skal få den utvikling vi ønsker. Det er vi som kan fagene, og må si fra hvordan det skal bli, sier han.