Kristoffer Høidal har sommerjobb som skogbrannvakt i Nord-Europas eneste betjente branntårn. Tårnet ruver 18 meter over bakken og står på Linnekleppen i Rakkestad i Østfold. Sesongen har fått en brå start. En av de første dagene på jobb meldte Høidal inn seks skogbranner. Foto: Tore Meek / NTB scanpixKristoffer Høidal har sommerjobb som skogbrannvakt i Nord-Europas eneste betjente branntårn. Tårnet ruver 18 meter over bakken og står på Linnekleppen i Rakkestad i Østfold. Sesongen har fått en brå start. En av de første dagene på jobb meldte Høidal inn seks skogbranner. Foto: Tore Meek / NTB scanpixKristoffer Høidal har sommerjobb som skogbrannvakt i Nord-Europas eneste betjente branntårn. Tårnet ruver 18 meter over bakken og står på Linnekleppen i Rakkestad i Østfold. Sesongen har fått en brå start. En av de første dagene på jobb meldte Høidal inn seks skogbranner. Foto: Tore Meek / NTB scanpixKristoffer Høidal har sommerjobb som skogbrannvakt i Nord-Europas eneste betjente branntårn. Tårnet ruver 18 meter over bakken og står på Linnekleppen i Rakkestad i Østfold. Sesongen har fått en brå start. En av de første dagene på jobb meldte Høidal inn seks skogbranner. Foto: Tore Meek / NTB scanpixKristoffer Høidal har sommerjobb som skogbrannvakt i Nord-Europas eneste betjente branntårn. Tårnet ruver 18 meter over bakken og står på Linnekleppen i Rakkestad i Østfold. Sesongen har fått en brå start. En av de første dagene på jobb meldte Høidal inn seks skogbranner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Travel start i Nord-Europas eneste skogbranntårn

På en dag meldte brannvakt Kristoffer Høidal inn seks skogbranner. Den unike sommerjobben 18 meter over den knusktørre bakken i Østfold har fått en travel start.

– Nå som det er så stor skogbrannfare, tar jeg en runde med kikkerten hver halvtime. Sist fredag var det helt ekstremt, da meldte jeg inn seks branner som følge av lynnedslag, sier brannvakt Kristoffer Høidal til NTB.

Over 100 søkere

Arbeidsplassen hans i sommer er i toppen av et 18 meter høyt tårn som står på Linnekleppen i Rakkestad kommune i Østfold. Tårnet er bygd på en høyde 325 meter over havet. Fra vaktbua på toppen av tårnet ser Høidal helt til Gaustatoppen i Telemark og langt inn i Sverige. Jobben består i å speide etter skogbranner.

Før var det mange slike branntårn, men nå er det bare dette igjen i hele Nord-Europa. Det var over 100 søkere fra mange land til denne sommerjobben så jeg er glad for at jeg fikk den, sier Høidal som vanligvis jobber som fengselsbetjent.

Stor skogbrannfare

Ifølge Meteorologisk institutt er det nå stor skogbrannfare på Østlandet, Telemark og Agder, Helgeland og Trøndelag. Ifølge Høidal er det særlig sørvendt terreng som er utsatt.

– Der står sola og steker hele dagen. Det hjelper ikke med litt regn for å få ned skogbrannfaren. Det er tørt langt ned i skogbunnen, sier han.

Daglig ringer det privatpersoner til branntårnet på Linnekleppen for å varsle om at de skal tenne bål. Glemmer de det, risikerer de å få brannvesenet på besøk.

– Det har skjedd flere ganger at jeg har oppdaget røyk og varslet skogbrann, men så er det en bonde som brenner bål. Det kan bli dyrt for dem hvis de må betale for utrykningen, sier Høidal til NTB.

Branntårnet på Linnekleppen driftes av Skogselskapet i Østfold og private sponsorer. Tårnet er bemannet i sommermånedene så lenge det er skogbrannfare. Overvåking av skogbranner fra Linnekleppen ble etablert i 1908. Vaktmannen bistår brannmannskaper på norsk og svensk side av grensen.