Bakken ny styreleder i Arkitektbedriftene

Professor, gründer og sivilarkitekt Siri Bakken ble valgt til ny styreleder i Arkitektbedriftene i Norge på årsmøtet i Bergen torsdag 2. juni.

Professor ved NTNU, gründer og sivilarkitekt Siri Bakken er valgt til ny styreleder i Arkitektbedriftene. Foto: Trine Hisdal

- Norsk arkitektur og design er i verdensklasse, og tilrettelegging av de aller beste rammer for arkitektenes produksjon vil være hovedoppgaven også inn i neste styreperiode, sier Bakken.

Bakken har sittet i styret i Arkitektbedriftene i Norge (AiN) siden 2012.

- De største delene av forrige styreperiode har vært preget av gode tider for arkitekter i Norge, noe som ikke minst krever rak rygg og et solid langsiktig blikk. Godt arbeid har gitt foreningen en ytterligere samling av arkitektbransjen og et stadig stigende medlemstall. Det har vært arbeidet godt med profesjonalisering, blant annet gjennom fantastisk utvikling av kvalitetssystemet MAKS, arbeid med kompetanseutvikling innenfor offentlig innkjøp, og praksis- og aspirantordning for unge arkitekter. Forrige styreleder Lars Jarle Nore har også hatt et viktig fokus på internasjonalisering; hva skjer i EU og resten av verden, arbeid der AiNs får verdifull støtte gjennom sine ekspertkomiteer som består av svært kompetente aktører fra vår medlemsbedrifter og som gjør en uvurderlig innsats, et arbeid som er viktig å videreføre i ny styreperiode sier Bakken.

Kvalitetsledelse
Hun ser utfordringer og muligheter fremover for arkitektkontorene.

- Vi står i stadige skifter; nedgangen i oljeindustrien og voksende fokus på klima og globale utfordringer, økt urbanisering og migrasjon, noe som gjør arkitektyrket og -virket stadig mer aktuelt i et bredere nedslagsfelt. Jeg har et ønske om å videreføre forrige styres flotte arbeid med en ytterligere brobygging mellom utdanning-/forskning og næringen og gjennom dette etablere gode kanaler inn i et større og bredere marked både nasjonalt og internasjonalt, sier Bakken.

Bakken er også opptatt av å forsterke samarbeidet med NAL, blant annet om utdannelse.

- Arkitektutdannelsen er en fantastisk utdannelse og utgangspunkt for å kunne lede prosjekter og prosesser i en kompleks helhet med mål å gi en merverdi for alle berørte. Det dreier seg ikke bare om tid og ressurs ved prosjektslutt, men kvalitet og brukbarhet i et langt perspektiv. Dette holistiske utgangspunktet er overførbart til andre prosesser enn bygging, og jeg tror vi er i stand til å utvide samfunnsoppdraget til å ta tak i kvalitetsledelse generelt, sier Bakken optimistisk.

Hun er stolt av medlemsbedriftene.

- Norsk arkitektur og design er i verdensklasse, og tilrettelegging av de aller beste rammer for arkitektenes produksjon vil være AINs største fokus også inn i neste styreperiode. Medlemsbedriftene er opptatt av både å vinne internasjonale priser til inspirasjon for veldig mange og å skape kvalitetsrik hverdagsarkitektur, som jo berører flest, sier Bakken.

Flere nye
Styret i Arkitektbedriftene takket av Merete Finckenhagen i BASE og Lars Jarle Nore i Rambøll, og ønsket velkommen Solveig Erdahl fra Link Arkitektur og Lars Christensen fra ABO Plan og Arkitektur AS.