Slik var det meningen at den nye videregående skolen i Skien skulle seg ut, men nå er det usikkert hvordan den vil bli. Illustrasjon: Link Arkitektur.

Skanska mister storkontrakt - fylkeskommunen kansellerer Skien vgs-kontrakt

Fylkesutvalget i Telemark fylkeskommune har enstemmig gått inn for å kansellere Skanskas entreprise på bygging av ny videregående skole i Skien.

Torsdag ble det klart at k ontrollutvalget i Telemark fylkeskommune mente at prosjektet måtte lyses ut på nytt. Årsaken er at fylkeskommunen tidligere har gjort et vedtak om bygging til 618 millioner kroner, men prislappen, på det som er Telemark fylkeskommunes største byggeprosjekt noensinne, nå har kommet opp i 740 millioner kroner.

– Det er for stor risiko knyttet til prislappen og modellen som er valgt. Dette prosjektet er ikke under kontroll, sa leder av kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune, Per Lykke i følge NRK Telemark.

Dagen etter var det tverrpolitisk enighet om å kansellere kontrakten om den nye videregående skolen på Klosterøya i Skien som var inngått med Skanska. Fylkesutvalget understreker at de har vedtatt et prosjekt til 618 millioner kroner.

– Hvis vi har råd til en Lada så hjelper det ikke å drømme om en Rolls-Royce, uttalte Gunn Marit Helgesen (H) i fylkesutvalget i dag ifølge NRK. Vedtaket om å annullere kontrakten var enstemmig.

Distriktsleder Even Larsen i Skanska sa i høringen før vedtaket at forprosjektet til skolen har vært mer detaljert enn normalt, og mente de hadde gjort en grundig jobb.

Tidligere denne uken sa en av to juridiske uttalelser som fylkeskommunen har fått i saken at Skanska måtte utelukkes fra en ny anbudsrunde på grunn av den detaljerte kjennskapen de har til prosjektet. Det er usikkert om fylkeskommunen kommer til å utelukke Skanska fra neste anbudsrunde.

Prosjektet skulle utformes etter den såkalte Lyngdalsmodellen, men nå blir det en vanlig totalentreprise.

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen sier at hun har misforstått politikernes bestilling. – Den opprinnelige rammen er på 618 millioner kroner, men tillegg, som blant annet uteområder og tekniske krav, øker kostnadene til 740 millioner, forklarer hun til NRK Telemark.

- Vi må bare ta kanselleringen til etterretning. Tilfeldige advokaters utsagn om vår habilitet til å regne hvis vi ønsker det kommenterer vi heller ikke, sier kommunikasjonsdirektør i Skanska Norge Pål Syse til Byggeindustrien.