Jon Sandnes (til venstre) og Tor Kleppen Settem. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Endrer HMS-kortet med umiddelbar virkning

Med umiddelbar virkning endres forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser til at også verneombud, byggherre og andre med HMS-ansvar kan kontrollere arbeidernes kort på plassen.

Kontrollmyndighetene har siden begynnelsen av 2015 kunnet kontrollere gyldigheten til HMS-kort på byggeplassen ved tilsyn.

– Problemet har vært at de som sitter med hovedansvaret på plassen, ikke har hatt samme kontrollmulighet. Altfor mange steder har folk enten ikke brydd seg særlig om HMS-kortet, eller så har arbeidere jobbet med utgåtte kort eller kort som skulle ha vært inndratt. Dette undergraver ikke bare HMS, men sørger for at de useriøse kommer for lett til. Det undergraver de seriøse aktørene og det norske arbeidslivet slik vi ønsker det, slår statssekretær Tor Kleppen Settem i Arbeids- og sosialdepartementet fast overfor Byggeindustrien.

Settem og hans departement la i fjor ut forslag til endringer i forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser. BNL var en av aktørene som har fulgt forskriftsendringene tett, og BNL-direktør Jon Sandnes sier han er svært fornøyd med at den etterlengtete sanntidskontrollen av HMS-kort nå endelig er på plass.

– Dette har vi bedt om lenge. Arbeidsgiver har påseplikt for at blant annet alle som jobber, har gyldig HMS-kort, og det å gjøre utøvelsen av denne plikten enklere, kommer nå ordentlig på plass. Dette betyr en forenklet hverdag for de som skal sjekke at alle har HMS-kort, og det vil gjøre det enklere å velge riktig på byggeplassen, sier Sandnes.

Dette er nytt i HMS-kortforskriften

  • Kretsen av aktører som kan foreta sanntidskontroll av kortet utvides til å inkludere verneombud, virksomhet med ansvar for samordning av vernetiltak, byggherre, byggherrerepresentant og HMS-koordinator.
  • Presisering av hvem som kan bestille HMS-kort
  • Presisering av HMS-kortets gyldighetsperiode (to år)
  • Presisering av arbeidsgivers plikt til å levere inn HMS-kort for opphørte arbeidsforhold og utløpte kort
  • Presisering av kontrollmyndighetenes adgang til å inndra ugyldige HMS-kort
  • Bestemmelse om at renholdsarbeidere som skal utføre arbeid på byggeplass, kan få tilgang med gyldig HMS-kort for renholdsbransjen, og må ikke ha HMS-kort for byggebransjen

Trenger flere grep

Både stattsekretær Settem og BNL-direktøren understreker at man på langt nær er ferdige med seriøsitetsarbeidet i den norske byggebransjen.

– Vi er ikke i mål ennå, bekrefter Tor Settem.

Jon Sandnes er veldig enig.

– Dette er ett grep, men et viktig grep. Vi trenger flere. Det neste vi vil jobbe for nå med HMS-kortet er at det skal kreves fra dag én på byggeplassen. Her trenger vi politisk vilje til å gjennomføre det. Kortet bør også bli til det forenklingsverktøyet som det har potensial til å bli for både bedrifter og myndighetene. Derfor vil vi også jobbe for at kortet skal bli en del av sentral godkjenning, sier han.

Settem understreker at søking og utstedelse av HMS-kort er nødt til å bli mer effektivt før det kan bli aktuelt å kreve HMS-kort fra første dag på byggeplassen.

– Vi skulle gjerne stille dette kravet, og forhåpentligvis kan vi gjøre det en dag, men problemet er at det i dag tar or lang tid å utstede kort. Vi vil ikke stille oss selv i en situasjon hvor vi kan anklages for konkurransevridende tiltak. BNL henger litt på ryggen vår og maser, men vi jobber mot samme mål, så det er vi egentlig takknemlige for, sier han.

Les regjeringens melding om forskriftsendringen her.