Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

SSB ser slutten på nedgangen

Nedgangstidene går mot slutten, og fra neste år vil veksten i norsk økonomi ta seg opp, anslår Statistisk sentralbyrå.

Norge har vært gjennom snart to år med konjunkturnedgang, slår SSB-forsker Torbjørn Eika fast.

– Vi ser for oss at veksten tar seg gradvis opp fra dagens nivå, og at den bli høy nok til å kalles en konjunkturoppgang når vi kommer inn i neste år, sier han til NTB.

– Ledigheten tror vi kan komme til å øke litt videre i år, men ikke mer enn at årsgjennomsnittet blir på 4,7 prosent.

SSB la torsdag fram sine prognoser for utviklingen i norsk og internasjonal økonomi fram mot 2019. Mens veksten i Fastlands-Norge i år vil lande på 0,9 prosent, vil den stige til 2,1 prosent neste år og bli enda høyere de neste to årene, ifølge byrået.

En rekke faktorer forklarer hvorfor SSB ser lysere på den økonomiske fremtiden. Stikkord er lav rente, svak krone, ekspansiv finanspolitikk, stigende oljepris og et oppsving utenlands.

Oljepris oppover

Fallet i etterspørselen fra oljesektoren har vært den helt dominerende faktoren i den nedgangskonjunkturen Norge nå er inne i.

– At det fallet reduseres, er svært viktig, sier Eika.

For å illustrere poenget har SSB regnet seg fram til at fallet i etterspørsel fra petroleumsnæringen trekker sysselsettingen ned med nær 50.000 personer fra 2013 til i år. Dette er jobber som direkte og indirekte er knyttet til sektoren.

SSB peker dessuten på at oljeinvesteringene nå er hele 32 prosent lavere enn toppen i 2013.

Men fra et bunnpunkt på 27 dollar fatet i januar, har oljeprisen nå steget til oppunder 50 dollar. SSB ser for seg en videre prisoppgang mot 60 dollar i 2019. Det vil hjelpe norsk økonomi, som fortsatt er svært oljeavhengig.

Kronen forblir svak

Videre viser SSBs prognose at veksten i euroområdet nå omsider vil ta seg opp. Det er positivt for norsk eksport.

Eika peker også på forsinkede effekter av kronesvekkelsen som en viktig faktor som vil trekke i positiv retning. Kronen har styrket seg noe siden januar, men er fortsatt svak og vil selv i 2019 være svakere enn i årene 2001-2014, tror han.

– Så har vi renten, som både blir lavere og trolig lav lenge. Det vil stimulere privatetterspørsel, konsum og investeringer, både i husholdninger og fastlandsnæringer, sier forskeren.

SSB tar for gitt at Norges Bank kommer med et nytt rentekutt i høst, slik at styringsrenten blir på 0,25 prosent. Forsiktig renteheving blir det trolig ikke før i 2019.

Avgjørende rentekutt

At styringsrenten er satt ned med 1,75 prosentpoeng siden desember 2011, har vært svært viktig for norsk økonomi, viser en egen studie som SSB la fram torsdag.

– Det har stimulert økonomien på alle bauer og kanter. Det viktigste er kanskje at det kan sies å ha bidratt til å svekke kronen, sier Eika.

SSB har regnet ut at rentekuttene i gjennomsnitt har trukket veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) opp med 0,5 prosent de siste fem årene.

Uten rentenedgangen kunne ledigheten nådd 5,5 prosent i år, anslår SSB.