<p>Forsknings- og utviklingssjef Detlef Makulla i Caverion.</p>I den 12 meter høye laboratoriehallen testes mange forskjellige Caverion-systemer.Phillip Deelaut fra Krantz viser frem et av ventilasjonssystemene som Krantz har vært med å utvikle sammen med Caverion.Phillip Deelaut.Caverion-forsker Tobias Finken.Ventilasjon inne i laboratorier.Caverion-forsker Si Mohamed Bin-Fares.Et voldsomt trykkfall i et forseglet rom kan være katastrofalt.Detlef Makulla i Caverion demonstrerer hvordan ventilasjon kan holde partikler vekk fra operasjonsbordet.Senior visepresident for bedriftsutvikling og markedsføring i Caverion, Carina Ovarngård.Administrerende direktør i Caverion i Tyskland, Werner Kühn.

Se Caverions tyske kjempelab

I den tyske byen Aachen jobber Caverion-forskerne med å utvikle og teste løsninger for det store tekniske entreprenørkonsernet.

Caverions senter for forskning og utvikling i Aachen er 1.000 kvadratmeter stort, har tolv faste ansatte og arbeidet på senteret har i løpet av over 60 år produsert over 4.000 utviklingsrapporter, og har resultert i rundt 50 forskjellige patenter.

Senteret er spesialisert for forskning på og utvikling av produkter knyttet til ventilasjon, kjøling og oppvarming, og laboratoriet er utstyrt for at alt skal kunne testes i kontrollerte, men reelle forhold.

– Det er mulighetens rom her, sier Caverion-forsker Eckehard Fiedler.

Denne uken arrangerte Caverion demonstrasjoner av flere av sine produkter, både i produksjon og i utviklingsfasen, på forskningssenteret.

Gir gass

En rekke forskjellige innovative ventilasjonsløsninger ble presentert ved hjelp av en såkalt sporergass som tydeliggjorde hvordan luften beveget seg.

Blant de selvutviklede produktene som ble presentert, var Caverions egne spesialløsninger for ventilasjon under krevende forhold. Blant annet god ventilasjon av forseglede biovitenskapelige laboratorier hvor ikke et støvkorn skal slippe ut, er en teknisk utfordring som Caverion har taklet i sitt eget laboratorium. Når hensyn som renhold og vedlikehold av utstyr, luftfuktighet, støvmengde og CO2-mengde, trykk og trekk alt skal forenes i et hermetisk lukket rom, må det gode løsninger og nitid arbeid til.

– Hvis trykket plutselig faller i et slikt rom, kan det bli for mye for bygningen å takle, og man risikerer kollaps. Det er det siste du ønsker deg i et laboratorium hvor man kanskje forsker på smittsomme sykdommer, påpeker forsknings- og utviklingssjef Detlef Makulla i Caverion.

Produkter i vinden

Også hensyn som design og psykologi må tas hensyn til når man utvikler for et godt innemiljø.

– Vi vet at selv om ventilasjonen er så godt at det ikke er noen trekk fra anlegget, vil man føle seg kaldere hvis man sitter rett under en synlig ventil. Derfor jobber vi med usynlige ventiler bak perforerte himlingsplater, forteller Pillip Deelaut, og trykker på en fjernkontroll. Hvit gass brer seg ut fra himlingsplaten over ham, og fyller taket før den begynner å synke ned i utstillingsrommet.

Et annet anlegg spesiallaget for operasjonsstuer holder fremmede partikler vekk. Andre systemer skyter frisk luft tvers over rommet for å skape god luft i store saler. Et system som fortsatt er på utviklingsstadiet, skal gi både lys og luft ved hjelp av integrert LED-teknologi.

I en 200 kubikkmeter stor og 170 tonn tung betongboks stående på fjæring inne i laboratoriehallen måles hver minste desibel for å finne frem til stillegående systemer.

– Det er dyrt å drive en slik lab, så da blir det vår jobb å rettferdiggjøre at vi finnes, sier Eckehard Fiedler.