Ill. Bymiljøetaten

Bymiljøetaten og Bydel Stovner planlegger å bygge et tårn på Fossumberget

Tårnet vil bli utformet som en gangbane uten trapper, som strekker seg 15 meter opp i luften. 

Tårnet skal ligge rett bak Stovner senter.

Veien opp langs gangbanen gir sikt over Groruddalens åser, trær og bebyggelse, med Oslofjorden i horisonten. Turen opp i tårnet kan oppleves som en vandring blant tretoppene, der to og to kan spasere sammen opp i høyden. Avsatser langs gangbanen gir rom for at flere kan sitte sammen, slappe av og nyte utsikten.

Gangbanen bæres av stolper av limtre som kan minne om trær eller greiner. De bærende stolpene fortsetter som trestammer opp gjennom gulvet, de omslutter avsatsene og skaper rom i tårnet som kan minne om «fuglereder» i trær. Stolpene huser fuglekasser for tårnseilere og stær. Her blir avsatsene et hvilested både for folk og fugler.

Bydel Stovner og Bymiljøetaten er initiativtakere til etableringen av tårnet og konstruksjonen er en del av Områdeløft Stovner sentrums aktivitetspark «Jesperudjordet for alle». Hensikten med tiltaket er at området tilføres en attraksjon og et samlende identitetsskapende objekt. 

Tårnets gangbane er 270 meter lang og har en jevn stigning på 1:15. Bærende konstruksjoner plasseres mest mulig skånsomt i terrenget slik at rommet under tårnet ivaretas som et attraktivt friområde.

Tårnet og området rundt belyses med tilpasset funksjons- og stemningsbelysning. Belysningen, i og rundt tårnet, skal bidra til at området oppfattes som trygt og tilgjengelig. Tårnet er i prosjekteringsfase forprosjekt og har som mål å stå ferdig til vinteren 2016/17. Entreprisen er planlagt lagt ut på Doffin 1. juni.