Om NVE får det som de vil, blir det dyrere å bruke strøm når alle andre gjør det. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

NVE vil ha dyrere strøm på ettermiddagen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil gjøre det dyrere å bruke strøm under strømtoppene på morgenen og ettermiddagen.

NVE vil ha dyrere strøm når alle andre bruker strøm, og rimeligere strøm når strømforbruket er lavt. Endringen kan tre i kraft allerede fra 2019.

Bakgrunnen er at nettselskapene står overfor store investeringer for å modernisere og digitalisere strømnettet. Dette vil føre til økt nettleie i årene som kommer. Samtidig kommer det nytt effektkrevende utstyr som gjør at mange strømkunder bruker mye strøm på kort tid.

– Vi ønsker at nettleien, som utgjør en stor del av folks strømregning, skal utformes slik at det lønner seg å flytte forbruk fra perioder hvor strømnettet er høyt utnyttet, til perioder med mindre belastning, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Alle strømkunder får smart strømmåler innen 2019, og det er disse nye målerne som gjør det mulig å innføre såkalte effekttariffer som kan stimulere til at strømmen brukes på tider av døgnet der strømnettet har lavere belastning.

For å få bukt med strømtoppene, anbefaler NVE blant annet at folk bruker strøm om natten.

– Vi har blant annet sett at mange lader elbilene sine om ettermiddagen. Etter hvert som mange får elbil, blir det stadig viktigere at flere lader på andre tidspunkter, slik at toppen i strømforbruket hver ettermiddag dempes, sier Sanderud.