<p>BRY SEG MER: - Målsettingen for vårt HMS-arbeid er at ingen skal bli syke, skade seg eller i verste fall miste livet ved å jobbe for Veidekke. I år fokuserer vi ekstra på hvor viktig det er å si fra dersom man oppdager situasjoner som kan utgjøre en risiko. Dette handler rett og slett om å bry seg, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke. Foto: Svanhild Blakstad</p>559: HMS-leder Knut Arne Johnsen i Veidekke med tallet som viser antall dager siden siste dødsulykke i konsernet. Foto: Svanhild BlakstadDet var stor interesse for Veidekkes underentreprenør- og leverandørdag under konsernets HMS-uke 31. mai 2016. Foto: Svanhild BlakstadAdm direktør Øyvind Emblem (t.v) og HMS- og kvalitetssjef Lars Morten Rostad i Ramirent var blant deltagerne på Veidekkes UE-/leverandør i Oslo 31. mai 2016.Det var full sal da Veidekke arrangerte egen dag for underentreprenører og leverandører, med fokus på å si fra og å bry seg. Foto: Svanhild BlakstadDet var stor interesse for Veidekkes underentreprenør- og leverandørdag under konsernets HMS-uke 31. mai 2016. Foto: Svanhild Blakstad

Veidekke HMS-drillet underentreprenørene

Nærmere 140 underentreprenører og leverandører deltok da Veidekke kjørte en egen samling med ekstra HMS-fokus på det å si tydelig ifra og å bry seg.

Midt i konsernets årlige HMS-uke holdt Veidekke en egen UE-/leverandørsamling fra sitt hovedkontor på Skøyen i Oslo tirsdag. Salen var fylt til trengsel av representanter for Veidekkes samarbeidspartnere, som skulle drilles i årets HMS-tema: «Bry deg, si ifra!»

– Det har vært så stor interesse at vi faktisk måtte si nei til noen av de sist påmeldte, sier HMS-leder Knut Arne Johnsen i Veidekke.

Nedgang i alvorlige skader
Veidekke har et uttalt mål om null alvorlige skader, og gjennom målrettede tiltak har skadeomfanget gått ned med 37 % for de alvorligste skadene i 2015. Likevel var det 22 personer som som i fjor skadet seg så alvorlig under arbeid på Veidekkes prosjekter, at de sannsynligvis må leve med dem resten av livet.

– Det er fortsatt for mange ulykker med skader, og slik kan vi ikke ha det. Alle har et ansvar for egen og kollegers sikkerhet, og derfor setter vi nå et ekstra søkelys på at alle tar ansvar og sier ifra før noe går galt, sier konsernsjef Arne Giske til Byggeindustrien.

Les også: Bry deg, si ifra! (med video)

Må spre budskapet
Han understerker at underentreprenørene og leverandørene spiller en vesentlig rolle i så måte.

– Hver dag har vi over 10.000 mennesker som er ute og  jobber på våre byggeplasser. Mange av arbeidsfolkene kommer fra våre underentreprenører, og da er det viktig at dette budskapet spres på bred front. Det er ikke nok at vi i Veidekke snakker om HMS, vi må få det videre ut også, sier Giske.

Administrerende direktør Øyvind Emblem i Ramirent. Foto: Svanhild Blakstad

Opplæring på maskiner
Ramirent var et av femti firmaer som deltok på UE-/leverandørdagen. Administrerende direktør Øyvind Emblem understreker at som en stor tilbyder av stillas og maskiner er det viktig for dem ha høyt fokus på HMS.

– I 98 prosent av tilfellene er det entreprenørene som selv betjener vårt utstyr, og lovmessig har vi kun ansvar for å levere. Nå ønsker vi imidlertid å ta et sterkere grep for å sikre at det blir riktig brukt ute på byggeplass, gjennom god opplæring og gode manualer. Det innebærer også vernerunder, sier Emblem til Byggeindustrien.

Han understreker at forskriftsendringene på stillas også er viktig i HMS-sammenheng.

– Vi satser mye på kurs og opplæring av personell ute på byggeplass, slik at de nye forskriftene blir kjent av brukerne og av underleverandørene.

Han forteller at Ramirent nå har begynt å tenke sikkerhet inn i prosjektene på en ny måte.

– Ved å tegne opp hvordan stillaset skal stå rundt bygget og planlegge hvordan adgangen skal være, unngår vi farlige områder på stillasen allerede i prosjekteringsfasen. Da unngår vi å oppdage feil og farer i gjennomføringsfasen, som igjen kan medfører risiko og skader, avslutter Emblem.

Må være tett på
HMS-leder Knut Arne Johnsen innrømmer at mange av ulykkene skyldes menneskelige feil og manglende bevissthet rundt HMS.

–De fleste ulykkene kunne vært unngått hvis folk hadde tatt de riktige valgene, men dette går det faktisk an å trene seg på. Derfor er det så viktig å ha gode baser og formenn som er tett på arbeidsfolket og går foran som gode eksempler. Da er det sjelden det skjer noe, sier han.

Dette er femte året Veidekke arrangerer HMS-uke. I løpet av uken gjennomføres det en rekke tiltak rundt på alle prosjekter og kontorer både i Norge, Sverige og Danmark.

- Mange ulykker og skader kunne vært unngått hvis flere bryr seg fremfor å gå forbi når en farlig situasjon er under oppseiling, sier HMS-leder Knut Arne Johnsen i Veidekke. Foto: Svanhild Blakstad