Parlamentet i London. Foto: Trond Joelson

«Brexit-spredning» kan ramme norsk økonomi

Hvis britene forlater EU og det fører til økt uro og usikkerhet i Europa, kan det få betydelige følger også for norsk økonomi, ifølge sjefanalytiker. Men mye er uklart.

– Hvis brexit i all hovedsak blir et problem for britisk økonomi, betyr det lite for Norge, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

– Men hvis brexit utløser et krav om folkavstemning i andre land, mistillit til eurosystemet og uro rundt euroen, da kan det få mye større konsekvenser for Norge, forklarer han.

Men mye er altså usikkert.

For det første leder nå ja-siden med 53 mot 47 prosent over nei-siden, ifølge et snitt av seks meningsmålinger denne uken. Det er altså mest trolig at britene i folkeavstemningen 23. juni stemmer for å forbli i EU.

For det andre er det umulig å forutsi hvilke konsekvenser det vil få for Storbritannia, EU og verdensøkonomien hvis britene skulle stemme for en såkalt brexit. Men mest trolig vil også en britisk EU-utmelding gå nokså rolig for seg, tror Bruce.

Ringvirkninger

Det har ikke manglet på advarsler om at britisk økonomi vil vokse saktere hvis landet melder seg ut av EU. Men det vil trolig få små direkte konsekvenser for norsk økonomi, fordi bare 8 prosent av norsk fastlandseksport går til Storbritannia.

Problemene for Norge vil først og fremst oppstå hvis et britisk EU-nei får ringvirkninger, ifølge Bruce.

– Hvis lysten til å ta risiko og etterspørselen etter risikofylte aktiva avtar, kommer Norge til å bli rammet på samme måte som andre land og kanskje hardere hvis oljeprisen samtidig faller, skriver han i en analyse.

Bruce ser i så fall for seg dårligere vekstutsikter for Norge og press mot nye rentekutt.

Følgene kan bli mer alvorlige for Norge hvis en britisk EU-utmelding skulle føre til at andre EU-land setter i gang lignende prosesser.

– Det kan svekke utsiktene for EU og svekke euroen. Det kan også styrke den norske kronen betydelig, skriver han.

Ingen norske prognoser

Danmarks regjering la nylig fram prognoser som viste at den økonomiske veksten vil bli svekket med 0,25 prosentpoeng i år og 0,5 prosentpoeng i 2017 hvis britene forlater EU.

Danmarks finansminister frykter uro i finansmarkedene og lavere investeringslyst hvis britene går ut, men sier mye vil avhenge av hvordan en brexit påvirker andre EU-land.

Finansdepartementet her hjemme har ikke lagt fram noen prognoser for eventuelle konsekvenser av brexit for norsk økonomi.

Regjeringen har vært forsiktig med å uttale seg om saken, men enkelte statsråder har tatt til orde for at britene bør forbli i EU.

– Storbritannia er en viktig drivkraft for utviklingen av det indre marked, noe som også er en fordel for Norge, sa europaminister Elisabeth Aspaker (H) i sin redegjørelse om europapolitikken nylig.

– Vi ønsker britene i EU, sa hennes forgjenger Vidar Helgesen (H) i fjor sommer.

For regjeringskollega Fremskrittspartiet er ikke saken like opplagt.

– Jeg vil advare litt mot at Norge skal ha bastante meninger om hva britene skal gjøre i sin viktige debatt og folkeavstemning om sitt forhold til EU. Jeg vil heller ikke konkludere med hva som er best for Norge, sa Frps Jørund Rytman under Stortingets EØS-debatt nylig.