Haugeveien barnehage

Prosjektleder Magnus Halsør.

Ungene på Nordnes i Bergen får gå i en av Bergens fineste barnehager.

Fakta

Sted: Nordnes, Bergen
Prosjekttype: Nybygg og ombygg
Totalkostnad: 49,5 millioner kroner
Kontraktssum eks mva:
28 millioner kroner
Bruttoareal: 860 kvm
Tiltakshaver: Bergen kommune, Etat for utbygging
Byggeleder/SHA koord: Fylkesnes
Generalentreprenør: Donar
Arkitekt: Lund & Laastad Arkitekter
Ark søk: Tysseland Arkitektur
Landskapsarkitekt:
Weglo Design, Plan og landskap
Rådgivere: RIB: H2 Byggeteknikk l RIV: Structor Bergen l RIE: Hande-
gård og Pedersen l RIGeo og RIBr: Sweco l Ansv kontr prosj og utf: Mannvit l Ansv kontr utf Varmestuen: Opac
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey l Grunnarbeid: Titlestad Anlegg l Anleggsgartner: Svein Boasson l Ferdigbetong: Unicon l Trapper: Børnes & Fosse Snekkerverksted l Kjerneboring og gulvstøp: Betongskjæring l Taktekking gangbru: Fløysand Tak l Vinduer og ytterdører gml stil: Bykle Vindu og NorDan l Ytter- og innerdører, moderne: Swedoor l Blikkenslager: Beslag og Balkonger l Innredning: Sæbø Bygg & Interiør l Maler og gulvlegger: Malermester BA Urdal l Rørlegger: NoRør l Elektro: Kjell Hansen Elektro l Ventilasjon: Bravida l SD-anlegg: Hoist Energy (UE Kjell Hansen) l Heiser: Thyssen-Krupp Elevator l Branntetting: Bratex l Sprinkler: Sprinkler Vest l Lås og beslag: Låsservice l Kjøkken: HTH Kjøkkenforum l Byggevarer: Neumann Bygg l Kranbil: Svanevik Transport

Barnehagen i Haugeveien 40 består av fire bygg. Hamphuset er fra 1650 og pent rehabilitert.

Repslagerhuset er dels rehabilitert og dels nytt.

Tjærehuset er et nybygg med passivhusstandard.

Varmestuen er et nybygg som ligger høyere i terrenget enn de tre andre byggene. Hamphuset og Tjærehuset er forbundet med en gangbru. Navnene på byggene henspiller på eiendommens historie med produksjon av tauverk til seilskuter.

49,5 millioner kroner
Tiltakshaver er Etat for utbygging i Bergen kommune. Lund & Laastad Arkitekter AS har tegnet byggene. Donar AS har gjennomført prosjektet i generalentreprise. Byggene har et samlet areal på 860 kvadratmeter. Samlet kostnad er 49,5 millioner kroner. Donars kontraktsum er 28 millioner kroner eks mva. Masseutskiftning startet høsten 2014, betong-
arbeidene startet våren 2015 og byggene ble overlevert 10. mai i år.

Masseutskiftet
Prosjektleder Magnus Halsør i Donar forteller at grunnen på tomten besto av forurensete jordmasser.

– Det har vært både malingsfabrikk og anlegg for demontering av el-tavler på tomten. Vi fikk tatt jordprøver som viste forurensing. Vi masseutskiftet all jord to meter ned, der vi traff på leire og fjell. De forurensete massene er kjørt til deponi og tomten er tilkjørt sprengsteinsmasser, sier Halsør.

All ventilasjon ligger i grunnen mellom byggene. Den største ventilasjonskanalen er en meter i diameter.

– Vi boret en 55 meter lang tunnel gjennom fjell for å knytte Varmestuen til barnehagens tekniske anlegg. Det tok kun to dager og dermed slapp vi å grave i Nordnesparken, sier Halsør.

Et lauvtre i tomtens sørøstre hjørne er tatt vare på.

Sandblåst og kokt
Hamphuset har tre etasjer, Tjærehuset og Repslagerhuset har to etasjer og Varmestuen har en etasje. Alle byggene har bærekonstruksjon av tre. Hamphuset har søyler og dragere.

Repslagerhuset har takstoler og standard vegger. Tjærehuset har yttervegger av Iso3-stendere og bjelkelag av I-bjelker av Masonite som etasjeskiller.

Hamphuset var ifølge Halsør i meget dårlig forfatning.

– Vi har gjenbrukt midtstykkene på bjelker. Endene var råtne. Bjelkene ble først sandblåst for å fjerne rester av maling. Deretter ble de fraktet til Osterøy og varmet opp, nærmest kokt, for å drepe alt liv i dem. Med et steiketermometer fra Rema sjekket vi at kjernetemperaturen var over 52 grader Celsius. Vi hadde nær kontakt med spesialister på Bryggen som ga råd om hvordan treverket skulle behandles, sier Halsør.

Bygget ble fylt med stillas og tatt ned bit for bit. Det var nødvendig å stemple av bygget ellers kunne bygget falt sammen.

Alle byggene har saltak. Hamphuset og Repslagerhuset har takpanner og har hvit trekledning på fasadene. Tjærehuset har Kebony på tak og yttervegger. Alle byggene har belegg på gulvene, vegger av gips og stender og gipshimlinger. De rehabiliterte byggene har 25 cm isolasjon i veggene, mens de nye byggene har 40 cm. Alle byggene har i snitt 40 cm isolasjon i taket.

Trykktesting viser luftveksling godt innenfor kravene. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføring. Tjærehuset har aluminiumsvinduer, mens de rehabiliterte byggene har kittede trevinduer av kjernefuru fra Bykle Vindu. For å dempe støy er det to lag gips i himling med isolasjon mellom og sponplategulv med akustisk plate som varmerørene ligger i. Alle byggene har universell utforming.

Rundt byggene er det plener, trær, busker, vannspeil med rennende vann, belysning, benker/sittegrupper, skiferheller, lekeapparater, fast grus over asfalt og gummi ved lekeapparater. Mellom Hamphuset og Tjærehuset ligger et skjermet tun.

TEK10
Byggene i Haugeveien barnehage oppfyller kravene i TEK10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på en vann til luft varmepumpe. Byggene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Kjøling skjer via ventilasjon. Alle byggene er fullsprinklet.

Krevende prosjekt
Magnus Halsør forteller at å oppfylle dagens krav i gamle bygg er krevende.

– Lave etasjehøyder gjør tekniske installasjoner krevende. Vi må smyge oss fram i den gamle konstruksjonen. Gjenbruk av gammelt tømmer og kombinasjonen av gammelt og nytt er alltid krevende. Råtne bjelker og gulvbord gjorde rivningen utfordrende angående HMS, sier Halsør.


Flere prosjekter