Snekkervegen 7-13

Kun siste finpuss utomhus gjenstår før Tronrud Mjøsbygg nå setter sluttstrek for andre byggetrinn av den nye handelsparken til cirka 100 millioner kroner i Snekkervegen 7-13 i Nordre Ål i Lillehammer.

Fakta

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Næringsbygg
Byggherre: Snekkerveien 004
Bruttoareal: Ca. 10.000 kvm
Totalentreprenør:
Tronrud Mjøsbygg
Kontraktssum eks mva:
Ca. 100 millioner kroner
Arkitekt: StudioNSW
Byggherrens prosjektleder: Rambøll
Rådgivere: RIB/RIBr: Rambøll l RIV RØR: Siv. Ing Per Ø. Hansen
l RIE: Norconsult l LARK: StudioNSW
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Gjøvik Graveservice l Ventilasjon og automasjon: Lillehammer Ventilasjon l Elektro: Skogvang Installasjons-
forretning l Rør og varme: Medby l Prefab betong: Spenncon l Stål: Gnist Industriservice l Sandwichvegger og blikkenslager: Gunnar Jensen l Fjernvarme: Eidsiva Bioenergi l Strømtilførsel: Eidsiva Anlegg l Taktekking: Protan Tak l Takelementer: Lett-Tak Systemer l Maler og byggtapetserer: Ragnvald Moe l Glass- og alufasader: Østlandske Fasadeteknikk l Mur og flis: Murmester Delphin & Klashaugen l Systemhimling: Tøftum Innredning l Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug l Porter: Port Innlandet l Kjøkken l HTH Kjøkkenforum l Persienner: Hella Norge l Lås- og byggmesterbeslag: Certego

Første byggetrinn på 5.000 kvadratmeter sto ferdig august 2014. Her flyttet møbelbutikkene Bohus og Jysk inn.

Det er Morten Aune, som er driver av Bohus både på Lillehammer, Hamar og Elverum, som står bak ut-
byggingen gjennom eien-
domsselskapet Snekkerveien 004. Tomta ble kjøpt i 2011.

– Utgangspunktet for utbyg-
gingen var en relokalisering av Bohus Vingrom fra de etter hvert gamle og uhensiktsmessige lokalene der. Vi ønsket mer tidsriktige lokaler i Lillehammer med drift på ett plan. Det er ikke så lett å finne gode tomter i Lillehammer, men så dukket denne drømmetomta opp, sier Aune til Byggeindustrien.

– Hadde ikke overlevd
uten flytting

Utnyttelsen av tomta innebar imidlertid utvikling av et større prosjekt og en handelspark i Nordre Ål.

– Gjennom Bohus har vi knyttet til oss både konkurrenter og andre virksomheter for å finne en enhet i en handelspark. Jysk og Bohus er konkurrenter, men vi utfyller hverandre og drar sammen kunder fra et større omland enn vi hadde gjort hver for oss, påpeker han.

Aune er ærlig på at etableringen i Lillehammer var tvingende nødvendig for Bohus etter at IKEA Ringsaker åpnet dørene i 2015.

– Vi hadde ikke overlevd uten å flytte fra Vingrom, og Bohus høster allerede av nyetableringen. Vi har gått fra en netto-
omsetning på 17 millioner kroner til 27 millioner kroner etter at vi flyttet, sier han.

Langsiktig og viktig prosjekt for Tronrud Mjøsbygg
Tronrud Mjøsbygg signerte høsten 2013 en kontrakt på første byggetrinn med opsjon på andre byggetrinn etter å ha vunnet anbudskonkurransen. Begge trinnene har vært kontrakter på cirka 50 millioner kroner og et areal på rundt 5.000 kvadratmeter.

Første trinn ble ferdig i august 2014, mens de videre byggearbeidene for trinn to startet i mai 2015. I mars 2016 flyttet Jula inn i nederste plan i trinn to. Arealet i øverste plan i trinn to ferdigstilles sommeren 2016 og står foreløpig ledig, men med leietakere på vei inn.

– Møbel- og interiørbutikker henvender seg mye til kvinner, og vi så derfor nødvendigheten av å trekke inn en butikkjede med litt mer verktøy som henvender seg litt mer til mannfolka for å komplementere handlesparken, sier Aune.

Han sier utbyggeren har vært svært opptatt av å legge forholdene til rette for å skape trafikk sammen med de andre virksomhetene på eiendommen der aktører fra ulike handelsbransjer kan komplementere hverandre, og at klyngeeffekten således skaper fordeler for alle.

Prosjektleder for Tronrud Mjøsbygg, Børge Taraldsen, forteller at dette har vært et viktig prosjekt for entreprenøren siden det har pågått over en så lang tidsperiode.

– Vi skrev også opsjon for trinn to for alle våre underentrepre-
nører, så alle har vært med på hele utbyggingen, selv om det i en liten periode ble et opphold i prosjektet, opplyser han.

Vellykket arkitektur
Taraldsen sier det ikke har vært store utfordringer i prosjektering og bygging av prosjektet.

– Første byggetrinn ble likevel litt strammere tidsmessig siden grunnarbeid og støping ble gjennomført vinterstid, sier han.

Bygget er tegnet av StudioNSW. Det er ti meter nivåforskjell fra Gudbrandsdalsvegen til Industrigata, det betyr at bygget til tross for sine dimensjoner, framstår som lite prangende ved det som er den nordlige inngangsporten til Lillehammer.

– Jeg synes arkitekten har lykkes godt med det estetiske, og vi har fått svært mange positive tilbakemeldinger på hvordan bygget framstår. Det viktigste for butikkene er likevel at det er et funksjonelt bygg i hverdagen. Effektiv logistikk har derfor vært kjernen i prosjektet, sier Aune.

Full utnyttelse av to etasjer
Alle aktørene har innkjøring fra bakkeplan og nivåforskjellen i planene gjør at utbyggeren har fått full utnyttelse av to etasjer.

– Det har vært avgjørende for økonomien i prosjektet, poengterer Aune.

Bygget har en bærekonstruksjon av betong. Fundamentene og bakvegg mot terreng er plasstøpt, ellers er det prefabrikkerte søyler, bjelker, dekker og en trapp. Veggkonstruksjonen i nederste plan som huser Bohus og Jula, er bindingsverk som er kledd med Cembrit-plater.

– Det øverste er sandwichelementer fra Paroc som er kledd med royalimpregnerte spiler av treverk som bidrar til å skape liv i fasaden, sier prosjektlederen.

Trykktesting av bygget har gitt svært gode resultater med testverdier godt under kravet til passivhus.

Taket er Lett-Tak-elementer og teknisk rom er bygget på taket.

– All tekniske infrastrukturen ble utført i det første byggetrinnet, blant annet tilkobling til fjernvarme og etablering av ny trafo. Derfor ble det tekniske rommet på taket kun utvidet da vi fortsatte med trinn to, opplyser prosjektleder Taraldsen.

Butikkene får varme fra vannbårne strålepaneler i taket, mens det i de sosiale rommene, som er en kjerne i hvert butikkareal, har radiatorer.

– Vi er godt fornøyd med underentreprenører og leverandørene som har bidratt på prosjektet, oppsummerer Taraldsen.

Aune kan opplyse at butikkene også er tilfredse med sin nye hverdag i handelssenteret.

– Tronrud Mjøsbygg har levert solid gjennom hele prosessen og vi er veldig fornøyd med sluttresultatet, avslutter Aune.


Flere prosjekter