HM 2 og HM 15 på Hvervenmoen

Det skjer stadig noe i den voksende næringsparken Hvervenmoen på Hønefoss. Siste tilskudd er to nye bygg for storhandel i Hvervenmoveien 2 og 15. Tronrud Bygg AS har vært totalentreprenør for byggherre AKA AS.

Fakta

Sted: Hønefoss
Prosjekttype: Nybygg storhandel
Bruttoareal: Ca. 19.000 kvm
Byggherre: AKA
Totalentreprenør: Tronrud Bygg
Kontraktsum: 160 millioner kroner
Byggherrens prosjektleder:
HR Prosjekt
PGL: Tronrud Eiendom /
Tronrud Gruppen
Arkitekter: Halvorsen & Reine
Rådgivere: RIB: DBC l RIV: COWI / Dagfinn Jørgensen l RibFy: EM Teknikk l RIBR: Roar Jørgensen l RIE og utførende : Brødrene Helgesens Eftf. l RIG: Multiconsult
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Tronrud Anlegg l Rør: Oras /b Varme & Sanitær l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Elektro: Brødrene Helgesens Eftf. l Råbygg: Metacon l Trapper og rekkverk: Brødrene Midthaug l Heis: Schindler Heis

Siden begynnelsen av 1990-tallet har AKA hatt eierinteresser i store tomtearealer på Hverven-
moen. Området var tidligere kun regulert for småindustri og kontorer. Hvervenmoen har den største sentreringen av arbeidsplasser på Ringerike. Og flere forventes det å bli. AKA AS har i dag 157 eiendommer spredd rundt i landet. De er alle næringsbygg, unntakene er på Hvervenmoen der selskapet har bygget flere store kontorbygg de siste årene.

Gjennom en omregulering som sto ferdig høsten 2014, ble det åpnet også for storhandel, det vil si forretninger som selger plasskrevende varer.

To byggetrinn
– I reguleringsplanen er dette første trinn av i alt to. Vi kan bygge opp mot 20.000 kvadratmeter også i det trinnet. Men reguleringsbestemmelsene er litt spesielle. Bedrifter under 2.000 kvadratmeter kan ikke etablere seg her i næringsparken; vi skal ikke bidra til å tømme Hønefoss sentrum for mindre forretninger, forteller utviklingssjef i AKA, Terje Dahlen. Sammen med kommunen har AKA lagt ned om lag 30 millioner kroner i infrastruktur, blant annet er alle veiene i næringsparken utvidet. AKAs andel er på cirka 22 millioner kroner i disse investeringene.

Ansvarlig for reguleringsarbeidet og det meste av bygnings-
massen på Hvervenmoen, også disse to siste, er Halvorsen & Reine AS. Tronrud Bygg har også et nært forhold til Hvervenmoen; de har tidligere vært involvert i flere prosjekter i næringsparken.

Ett prosjekt
– Vi fikk kontrakten i slutten av april 2015, og kunne sette i gang i midten av mai. Vi var avhengig av at prosjekteringene var godt gjennomarbeidet. Kontraktene for de to byggene er på 160 millioner kroner, som er de største vi noensinne har hatt. Selv om det er en kontrakt for hvert bygg har vi organisert dem som ett prosjekt, og har derfor kunnet rokere mannskap og ressurser mellom dem etter behov, sier Ole Einar Rongved, prosjektleder i Tronrud Bygg.

De to næringsbyggene er til sammen på 19.000 kvadratmeter og ligger kun et par hundre meter fra hverandre på hver sin side av Hvervenmoveien.

– Byggene er forholdsvis enkle og har tradisjonelle konstruksjoner. Fundamentert på grunn, stål og sandwich-
elementer, TRP og tekking. Det er kjerner med kontorer, sosiale rom og tekniske rom. Men vi så tidlig at de store volumene opp mot den knappe byggetiden ville bli krevende, sier Rongved.

– Derfor forutsatte vi en viktig faktor; vi måtte ha med oss entreprenører og leverandører som vi var trygge på og som vi visste kunne levere. Det ble en del lokale bekjentskaper, i tillegg til Metacon som hadde den største enkeltkontrakten på komplett råbygg med stål, sandwichelementer, glass og aluminium, sier Rongved.

Begge byggene har som et estetisk element store perforerte plater i cortenstål på fasadene.

Gjenbruk
Coop Obs Bygg Hønefoss er nye på Ringerike. Av de nye nasjonale kjedebutikkene er COOP største leietaker og legger alene beslag på hele arealet på 6.500 kvadratmeter i HM 15. Flere år tidligere hadde AKA kjøpt et eldre lagerbygg fra nabobedriften HV Plast. Det ble bygget om, og cirka 3.000 kvadratmeter herfra inngikk derfor naturlig inn i dette bygget.

– Fremdrift med tilpasninger var utfordringen, vi måtte kjøre med fullt trøkk gjennom hele sommerferien. Vi har ferdigstilt arealene til leietakerne etter hvert. Coop Obs Bygg Hønefoss fikk tilgang til sine arealer allerede 23. januar, de neste begynte å komme på plass fra 4. februar, forklarer Rongved.

– Ja, byggetiden har vært knapp. Men arbeidet og fremdriften har gått meget bra, og de utfordringene Tronrud Bygg har støtt på har blitt løst på en rask og god måte, sier Dahlen.

HM 2 er på hele 12.500 kvadratmeter og ligger mellom Hvervenmoveien i sør og E16 i nord. Fra nordsiden ligger inngangene på rekke og rad til de fem leietakerne, alle med parkeringsmuligheter utenfor inngangspartiene.

COOP, Rusta og Jula er nye i regionen, mens Biltema, Expert og Europris har utvidet og flyttet opp fra Hønefoss sentrum.

Klyngefordel
«Alle» vet at en kjedes tilstedeværelse nyter godt av en annen kjedes etablering på samme sted. Hvervenmoen er intet unntak.

– Aktørene som kommer hit ser at det kommer til å bli vekst, og ønsker derfor å posisjonere seg. Vi opplever allerede nå at det er stor interesse for byggetrinn 2. Vi har også bidratt til å bremse handelslekkasjen fra Ringerike. Med de nye kjedebutikkene på plass finnes det tilbud her i Hønefoss som folk tidligere måtte til Sandvika og Drammen for å finne. Etter en tids drift med storhandel her, er det generelle inntrykket en suksess med fornøyde kunder, sier Dahlen.

Håpet om og forventningene til en kommende Ringeriksbane, gjør at byggenæringen opplever gode tider i regionen. Større og mindre prosjekter er i gang eller planlegges igangsatt, også på Hvervenmoen. AKA legger snart ut anbudsdokumentene på et nytt kontorbygg med passivhusstandard på 5.000 kvadratmeter fordelt på åtte etasjer.

– Jo, det er en jobb vi i Tronrud Bygg godt kan tenke oss, bekrefter Rongved.


Flere prosjekter