Solbakken 1-7

Ørnulf Haugsrud i Solli Arkitekter fra venstre, Roar Haraldsen i Bøhmer, Lara Dadadottir i Solli Arkitekter og Alexander Aaneland i Bøhmer.

Rundt en av de eldste og mest staselige villaene i Solbakken i Drammen har Bøhmer Entreprenør bygget 70 leiligheter fordelt på mange mindre punkthus, blokker og townhouses.

Fakta

Sted: Drammen
Prosjekttype: Leiligheter
BRA: 7.064 kvm
Byggherre: Stor-Oslo Eiendom
Totalentreprenør:
Bøhmer Entreprenør
Arkitekt: Solli Arkitekter
Landskapsarkitekt:
Bar Bakke Landskapsarkitekter
Interiørarkitekt: Elin Fossland
Rådgivere: RIB: Siv. ing Will Arentz l RIG: Seierstad Geo l RIV: EM Teknikk l RIBr BT1: Fokus Rådgiving l RIBr BT2 og BT3: Høyer Finseth l RIBf: EM Teknikk - Energi l RIE: Five Elektro
Underentreprenører/leverandører: Bygg E: Lierhus l Rørlegger:
Assemblin l Ventilasjon: Solland l Elektro: Five Elektro l Heis: Reber Schindler Heis l Graving og sprenging: Isachsen Entreprenør l Spunting og peling: Seierstad Pelemaskiner l Gulvstøp/ flytsparkling: Hæhre Gulvstøp l Betongelementer: Loe Betongelementer l Rekkverk/ spiraltrapper: PKS Industri l Rekkverk innv. Trapper BT3: Stokke Stål l Murerarbeider: ABC Pussteknikk l Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Parkett: Bo Andren l Trunnlydplater: Trinnlyd og Varme l Brannisolering og tetting: Bygg- og brannsikring Østlandet l Blikkenslager: Erling Freitag l Blikkenslager BT3: Buskerud Blikk & Montasje l Lås og beslag: KABA Møller & Undall l Taktekking: Byggpartner l Taktekking BT3: Icopal Tak l Tak: Lett-Tak l Glassfasader: Profax l Branngardiner: Bramo Glass og Klima l Solskjerming: Celsius l Malerarbeid: Criab l Systemhimling: Modulvegger l Kjøkken, garderobe og bad: Studio Sigdal Kongsberg l Riving: Øst-Riv l Anleggsgartner: Abrahamsen og Pedersen l Byggevarer: Maxbo Lier l Vindu/ balkongdører: Lian Trevarefabrikk l Inner- og ytterdører: Dooria
l Garasjeport BT3: Villaborg l Ståldører: Daloc l Maskinutleie: BAS l Oppmåling: OMS Oppmåling

Det er en historisk tomt Bøhmer har bygget rundt. Etter den store brannen i Drammen i 1866, var Solbakken et av de få uskadde husene som stod igjen i byen. Tomten som Solbakken ligger på, ble kjøpt av advokat G.C. Helliesen i 1864, og huset ble bygget i 1866.

I de senere år er det farmasiselskapet MSD som har eid eiendommen og holdt til der, men i 2011 kjøpte Stor-Oslo Eiendom tomten med tanke på boligbygging. Prosjektet er snart ferdigstilt, og består nå av 70 enheter fordelt på to-, tre- og fireromsleiligheter.

Sentralt
Solli Arkitekter laget reguleringsplanen til området allerede i 2011, og de forteller at det har vært en lang prosess.

– Det var streng regulering med tanke på gesimshøyder. Opprinnelig tegnet vi to av blokkene med en etasje mer, men de måtte vi redusere. Prosjektet har ikke blitt en stor, massiv affære. Det fungerer fint som en overgang fra de litt massive blokkene i Engene til eneboligområdene bak Solbakken, sier arkitekt Ørnulf Haugsrud i Solli Arkitekter til Bygge-
industrien.

– Eiendommens sentrale, men tilbaketrukne beliggenhet har vært utgangspunkt for prosjektutviklingen. I tillegg har det vært viktig at den nye bebyggelsen ikke skal konkurrere med den flotte og verneverdige hovedbygningen. Det nye prosjektet består av punkthus på tre og fire etasjer med tilbaketrukne toppetasjer.

Bygningene har fått en moderne og tidsriktig utforming med mye glass, åpne gallerier og flate tak, legger han og daglig leder Lara Dadadottir i arkitektkontoret til.

Selv beskriver arkitektene leilighetene som romslige, og et prosjekt hvor alle har fått solrike balkonger eller takterrasser vendt mot syd eller vest. Prosjektet er bygget etter TEK10 med alle de krav det innebærer.

Tre trinn
Byggingen startet i juni 2014, og har fordelt seg på tre byggetrinn, hvorav to er innflyttet og det tredje helt på oppløpssiden.

Det første trinnet besto av fire blokker pluss et rekkehus eller townhouse om du vil. Under blokkene er det laget et parkeringsanlegg for dette og det andre trinnet. Det andre trinnet inneholdt ombygging av tre kontorpaviljonger som var nærmeste nabo til det fredede huset og det tilhørende parkanlegget. Det tredje byggetrinnet har tre punkthus som ligger nederst i Solbakken mot Engene – for de som er kjent i Drammen. Dette trinnet skal snart overleveres, og hele prosjektet med utomhusarbeider skal fullføres i september 2016.

Produksjonsvennlig
– Det var litt kompliserte grunnforhold her, men det avdekket vi tidlig. Det er mye leirmasse, og i tillegg så bygger vi i en skråning. Det er både pelet og spuntet til fjell selv om det stedvis er grunt her, sier prosjektleder Roar Haraldsen og assisterende prosjektleder Alexander Aaneland i Bøhmer Entreprenør.

Solbakken er faktisk det siste prosjektet som fullføres i Bøhmerregi før entreprenøren blir en del av Backe Stor-Oslo.

– Ellers er prosjektet løst på en produksjonsvennlig måte som gjør at det ikke har blitt de store bygningsmessige utfordringene, og det ble tidlig valgt prefabløsninger. Ellers har pussystemet fra ABC Pussteknikk vært en stor leveranse, for det er mye puss på isolasjon her. Vi kom i gang så sent i prosessen med dette at vi kjempet litt med været, men vi var heldig med både høst og vinter i fjor, smiler Haraldsen.

Lean-suksess 

En annen utfordring har vært at man har bygget rundt et verneverdig hus hvor også hagen rundt er omfattet av vernebestemmelsene. Dette har ført til at entreprenørene har vært veldig nøye med hvor man har lagt rørføringer, slik at trærnes røtter ikke har blitt skadet. De fredede områdene har også vært gjerdet inne slik at maskinene ikke har kommet til der.

Byggeplassen ligger veldig sentralt i Drammen, og med mange naboer på alle sider. Haraldsen roser dialogen både med de som har flyttet inn i byggeperioden og de som bor rundt, og understreker at han synes de har vært veldig tålmodige med tanke på støy. Han forteller også at den korte byggetiden har vært krevende, men at det har løst seg veldig bra.

Entreprenøren trekker også fra det gode samarbeid som har være med Stor Oslo Eiendom, og for øvrig alle aktørene. Utfordringer underveis har vært løst med høy grad av åpenhet, kommunikasjon og fokus på løsninger. Administrerende Direktør i Bøhmer Entreprenør Christian Molt Rise er godt fornøyd med resultatet, og ser frem til neste prosjekt sammen med Stor Oslo Eiendom, Engene 100, som er godt i gang på andre siden av gaten.

– Det siste halve året har vi brukt Lean-planlegging, og uten Lean hadde vi ikke kommet i mål til sommeren. At den som utfører oppgaven på plassen, må sette opp sine aktiviteter med varighet på lapp, ansvarliggjør hver enkelt håndverker på en mye sterkere måte i forhold til en ved tradisjonell fremdriftsplanlegging. Man unngår ikke alle ting, men ser hva som vil skje i forkant. I Bøhmer har vi prøvd det på flere prosjekter med veldig god erfaring. Spesielt involvering og personliggjøring er suksess-
faktorene her. Det er i mye større grad håndverkeren som står for planleggingen, og ikke ingeniørene inne på kontoret, understreker prosjektlederen.

Store uteområder
Resultatet er det ingenting å si på. Hele området fremstår som luftig og grønt, og det er lett å glemme at man er i umiddelbar nærhet til både havneområder, E18 og Drammen sentrum.

– Det blir store og gode uteområder rundt byggene. Selv om prosjektet kan virke omfattende vil fremdeles 70 prosent av området forbli ubebygd med mye grønt, sier Dadadottir.

Ellers har det vært viktig å begrense biltrafikken inne på området. Dette er oppnådd ved å legge det meste av parkeringen i garasjeanlegg under terreng med direkte innkjøring fra adkomstveien. I tillegg legges det opp til godt med oppstillingsplasser for sykler, både inne og utendørs.

Både arkitekt og entreprenør trekker frem standarden i leilighetene som høyere enn vanlig. De roser interiørarkitekt Elin Fossland for å ha lagt opp til løsninger som har gjort at veldig mange har nøyd seg med standardpakken.

– Det er fine overflater og fine bad. Det kommer mer og mer i nye prosjekter, og her ligger standarden som sagt litt høyere enn normalen, sier Haraldsen.

– Dette er et unikt prosjekt i Drammen. Det er sentrumsnært med store grøntarealer rundt. Du finner ikke mange slike, legger han fornøyd til.


Flere prosjekter