Illustrasjonsfoto

Etablerer forum for sikre løft

Kranteknisk Forening (KTF) ønsker å bidra til reduksjon av ulykker og uønskede hendelser ved gjennomføring av løfteoperasjoner i bygg- og anlegg.

 De etablerer derfor et forum for Sikre Løft i Bygg- og Anlegg (SLBA).

– Bygg- og anleggsbransjen har mange uønskede hendelser ved bruk av løfteutstyr. KTF vil derfor opprette dette forumet hvor målet er å etablere en forståelse om hva som er god praksis og organisering av løfteoperasjoner i bygg- og anlegg. Forumet skal bidra til at hele bransjen sammen kan få en mer enhetlig oppfatning av hva sikre løfteoperasjoner er, sier Erik Myroldhaug i Kranteknisk Forening.

Kranteknisk Forening har som formål å være den ledende foreningen som blant annet arbeider for økt sikkerhet i kran- og løftebransjen.

KTF-standard
– Foreningen har i denne forbindelsen utarbeidet en egen KTF-standard «Sikker bruk av løfteutstyr i landbasert industri, bygg og anlegg», legger Myroldhaug til.

Han peker på at gjennomføring av sikre løfteoperasjoner er krevende.

– Er arbeidsgiveren klar over ansvaret? Vi vil derfor etablere et eget løfteforum, Sikre Løft i Bygg- og Anlegg (SLBA) som ivaretar god HMS ved gjennomføring av løfteoperasjoner innen bygg- og anleggsbransjen. Her vil KTF-standarden «Sikre løfteoperasjoner i landbasert industri, bygg- og anlegg» stå sentralt, sier han.

Hensikten med denne standarden er å gi krav og retningslinjer for sikker bruk av løfteinnretninger og løfteredskap og deres målsetting er at så mange som mulig innenfor bygg- og anleggsbransjen implementerer og tar i bruk denne standarden for å redusere uhell og hendelser knyttet til løfteoperasjoner.

– Standarden skal bidra til å etablere, vedlikeholde og videreutvikle et akseptabelt sikkerhetsnivå for personell, miljø og materielle verdier i planlegging og utførelse av løfteoperasjoner, sier Myroldhaug.

Ansvar
Han peker på at det er viktig at byggeplassen organiseres slik at sikre løfteoperasjoner kan gjennomføres og at alle involverte er kjent med sitt ansvar og har nødvendig kompetanse.

– Det er her KTF-standarden skal spille en hovedrolle. Standarden kan i tillegg lastes ned gratis på KTF sine hjemmesider, legger han til. Foreningen ønsker at SLBA-forumet skal være et møtested for entreprenører, HMS-ledere, byggeledere, kranførere og andre interesserte.

– Vi ønsker her å medvirke til drøfting av ideer, bygge nettverk på tvers av virksomhetene og bidra til erfaringsoverføring som gir alle en økt faglig kompetanse, påpeker Myroldhaug.

Oppstartmøtet for forumet gjennomføres i Oslo tirsdag 7. juni på Thon Hotel Vika Atrium.