Regiondirektør Per OLav Haagensli, Optimera Midt-NorgeKristin Mobekk og Stig Kirkhus fra betong- og mørtelbedriften Hey'di prøver å overtale rørlegger Torstein Sunset om de fortreffeligheter deres produkter harSalgssjef Kjetil Hustad i Optimera Byggsystemer (t.v) i samtale med regiondirektør Per Olav Haagensli i Optimera Midt-NorgeBjørn Helge Krakelib fra Eide Stein på Nordmøre kunne presentere en ny type stein produsert i SpaniaDør- og vindusprodusenten Natre på plass med salgsjefene Grethe Nordli og Hans ErevikDuoen Anne Mette Christiansen (t.v.) og Ann Kristin Chunnoo fra Skatt Midt-Norge orienterte om prosjektet "Tett på Trondheim)Prosjektleder Vidar Sagmyr i Byggebrabsjens Uropatrulje i Trondheim

Festival i arbeidstøy

Festivaler forbinder man gjerne med smoking og lange kjoler. Så var ikke tilfelle da Optimera og Brødrene Dahl slo seg skikkelig løs på Torgård sør for Trondheim fredag. 

Her var det mest brukte festivalantrekket godt brukt, men moderne arbeidstøy med tommestokk lett tilgjengelig i ytterlommene.

Det var likevel langt fra mangel på fest og godt humør da de byggkjempene inviterte til historiens første Trondheim Byggfestival som var lagt til de to nabo- og søsterbedriftenes anlegg en drøy mils vei sør for Trondheim sentrum, der Midt-Norges kommende godsterminal er tenkt lagt. Begge firmaene er eid av det franske gigantkonsernet Saint-Gobain.

Fest blir det imidlertid senere på kvelden da arrangørene ikke hadde spart på noe, og presenterte kjendiser som Trine Rein, Thomas Brøndbo, trønderrockerne DDE, og ikke å forglemme årets Grand Prix-general Jan Fredrik Karlsen. 1.500 er påmeldt til kveldens festaften, mens ytterligere 500 har vært innenfor portene.

Ideen
Det var for vel et år siden at Optimeras sjef i Midt-Norge, Per Olav Haagensli fikk den gode ideen å arrangere byggfestilvalen, noe som aldri hadde vært gjort før. Før jul gikk innbydelsene ut, i hovedsak til Optimera og Brødrene Dahls leverandører, om å komme til Trondheim for å vise fram det de hadde å tilby, mens entreprenørene ble invitert som gjester. Oppslutningen om årets arrangement var på et tidlig tidspunkt så god at arrangørene har for lengst bestemt å arrangere en ny Byggfestival i juni neste år.

Mellom de store lagerhallene på Torgård vrimlet det av håndverkere av alle slag som var nysgjerrige på hva markedet har å tilby av nye produkter og metoder.

- Festivalen er utelukkende rettet mot proffmarkedet. Vi som firma er opptatt av å vise fram hva våre leverandører har å tilby, ikke bare av fysiske produkter, men også av byggemetoder og andre ting som markedet er interessert i, forteller regiondirektør Per Olav Haagensli til Byggeindustrien.

Ikke plass til alle

Alt på forhånd var det klart at dette ville bli en suksess. Når været også var av beste trønderslag, var det bare for deltakerne å gå rundt å bli inspirert. 120 firmaer hadde fått plass på det flere tusen kvadratmeter store messeområdet der Optimera og Brødrene Dahls vanlige lager- og handelsvirksomhet fortsatte midt i messeståket. Haagensli opplyser at 20-30 firmaer måtte avvises fordi det simpelt hen ikke var plass.

- Allerede før portene er stengt, kan jeg utrope dette til en enestående suksess. Det er svært sjelden jeg har fått så mye ros for det jeg har gjort som det å få i stand denne festivalen, sier Haagensli.

Optimera og Brødrene Dahl benyttet selvsagt anledningen til også å vise fram noen av sine egne produkter. Optimera demonstrerte et nytt byggesystem for ferdighus basert på prefabrikkerte ferdigelementer, mens nye baderom laget av materialer i PVC var blant Brødrene Dahls fremste bidrag.

Fornøyde utstillere

Og ute blant utstillerne var ikke tonen annerledes. De som Byggeindustrien snakket med, var like fulle av ros som det arrangøren selv var. Grethe Nordli og Hans Erevik fra dør- og vindusprodusenten Natre med produksjon på Meråker, Gjøvik og Vatne på Sunnmøre var godt fornøyd med tiltaket.

- Vi er her både for å selge og vise oss fram. Optimera er blant våre største kunder, og da er det naturlig at vi stiller opp, sier de to.

Eide Stein fra Eide på Nordmøre er blant landets fremste produsenter av gravstøtter. Bjørn Helge Krakeli hadde med seg et helt nytt steinprodukt produsert av det spanske firmaet Consentino. Produktet har så vidt vært på markedet i Norge, og Eide benyttet anledningen med sin presentasjon på Byggfestivalen.

- Vi produserer og selger de fleste steinprodukter, og vi anser oss som en av de fremste steinbedrifter i Norge med hundre års historie bak oss, forteller Krakli. Han opplyser at Eide Stein ikke er så ofte å se på byggmesser, men denne ville de få med seg.

Da er Sørumsbedriften Hey’di, som blant annet produserer sparkel, primere, avrettingsmasse og flislim, en mer vant messedeltaker.

- Vårt mål er å være en av de tunge aktørene i denne bransjen. Vi vil være til stede å vise hva vi har å tilby på alle arenaer som er relevante for oss, forteller firmarepresentantene Kristin Mobekk og Stig Kirkhusmo.

- Hvorfor denne turen til Trondheim?

- Vi ønsker å vise oss fram for byggebransjen, og for det mangfold av produkter vi har. Blant annet er vi de eneste med svanemerking i vår bransje, sier Mobekk og Kirkhus som så mange andre var imponert over det Optimera og Brødrene Dahl hadde fått i stand.


Styrker kampen mot svart arbeid

Kampen mot svart arbeid og useriøse aktører i byggebransjen skal styrkes. I Trondheim er det nå tatt to initiativ for å komme uvesenet til livs.

Begge ble torsdag presentert som hovedtema i de foredragene som selskapene Optimera og Brødrene Dahl hadde i sitt nye, store arrangement, Trondheim Byggfestival som ble arrangert for første fredag.

- Vi er veldig opptatt av å ha en seriøs bygge- og anleggsbransje. Derfor støtter vi tiltak som kan luke ut de useriøse aktørene. Det tjener hele bransjen på, sier regiondirektør Per Olav Haagensli i Optimera Midt-Norge til Byggeindustrien.

For vel ett år siden ble «Byggebransjens Uropatrulje» satt i drift i Trondheim. Bak stod både arbeidsgivere og arbeidstakere, Trondheim Malermesterlaug og Malernes Fagforening i Trondheim. Ikke minst innen malerfaget har det og er det mange pirater i bransjen. Derfor var det naturlig at de tok initiativet. Daglig leder Vidar Sagmyr i Uropatruljen opplyste på Byggfestivalen at av det de har kommet over det siste året, er det tømrerbransjen som er verst.

Det Uropatruljen ser etter, er svart arbeid, ukompetente håndverkere, sosial dumping, brudd på vernebestemmelser og alt som gjør arbeidsplassen utrygg. Målet er å gjøre arbeidsplassene så trygge som mulig, og at kundene skal være sikret skikkelig kvalitet på den jobben som gjøres.

- Utlendingene er nok overrepresentert. Dels er det firmaer, dels er det privatpersoner, forteller Sagmyr til Byggeindustrien. Han opplyser at lignende tiltak er på gang i Kristiansand og Vestfold.

Også Skatteetaten er i ferd med å kartlegge svartarbeid innenfor byggebransjen i Trondheim. De har etablert noe som kalles «Tett på Trondheim». Det går kort og godt ut på at Skatteetaten har folk som ringer opp personer de vet har kjøpt bolig, og alle som har sendt inn byggemelding til kommunen. Disse har man en sterk mistanke om vil leie inn håndverkere i nærmeste fremtid.

- Vår oppgave er ikke å drive noen kontroll, men informere publikum om de regler som finnes, og hvordan de kan sikre seg mot svart arbeid og useriøse firmaer, opplyste Anne Mette Christiansen i Skatt Midt-Norge på konferansen.

Erfaringene den korte tiden tiltaket har vært i drift, viser at informasjon virker, er den konklusjonen skatteetaten har gjort så langt. Også i dette prosjektet er det et tett samarbeid mellom byggebransjen, arbeidstakere og offentlige etater.