Nå skal byggenæringen hjelpe Oslo med å få fart på boligbyggingen

Boligbyggingen i hovedstaden ligger langt etter det reelle boligbehovet. Nå har byrådsleder Raymond Johansen utnevnt et eget hurtigarbeidende boligvekstutvalg som skal komme med sine ideer til hvordan man kan snu utviklingen i hovedstaden.

I dette utvalget, som ledes av Kari Gjesteby, sitter forøvrig utelukkende sentrale aktører fra den norske byggenæringen. Utvalget går en hektisk periode i møte for å bistå politikerne og byråkratene med å snu en negativ trend i Oslo - det er rett og slett altfor få tomter som ligger klare til utbygging. Innen 1. juli skal allerede en delrapport ligge klar - og den endelige rapporten skal leveres innen årsskiftet.

Utviklingen med at boligbyggingen ikke har klart å holde følge med den kraftige befolkningsveksten i Oslo er ikke noe som har skjedd over natten, men er noe som har fått utvikle seg over tid. Det er likevel slik at utfordringen er blitt enda større den senere tiden, og det er liten tvil om at Raymond Johansen og co har mye å leve opp til – og det må skje fort. Han gikk høyt på banen under valgkampen og kritiserte hva som var blitt gjort av det forrige byrådet og proklamerte at han skulle sørge for en tilrettelegging som skulle gi en kraftig økning i boligbyggingen. I løpet av de første sju månedene har det dessverre gått feil vei. Byråden innrømmer selv at det haster med å få på plass flere byggeklare tomter.

Det er nettopp dette arbeidet det mye omtalte boligvekstutvalget skal bistå med. De som sitter i utvalget bærer på solid kunnskap rundt emnet, og flere har vært ute med sine forslag ved en rekke anledninger tidligere. Nå får de mulighet til å påvirke dette arbeidet i langt sterkere grad enn noen gang tidligere, og det skal virkelig bli spennende å se hva som kommer ut av arbeidet.

Nå skal vi ikke tro at dette skal kunne snu opp ned på hele utviklingen vi har sett de senere årene. Selv om alle har hastverk tar det litt tid å endre slike prosesser - men man må rett og slett bare komme i gang med å få gode tomter byggeklare, og det store ansvaret ligger selvsagt på kommunen selv. Nå må ikke dette utvalget bli en hvilpute for arbeidet som skal gjøres av politikerne og de ulike etatene. Det vil helt sikkert komme mange gode ideer ut av utvalgsarbeidet, for det er mye god boligkompetanse der. Men man må også komme i gang med å få tomter ut i markedet så raskt som mulig. Prisutviklingen de senere månedene understreker virkelig boligmangelen mange har varslet gjennom flere år. Vi håper derfor byrådet snart kan begynne å levere slik det ble lovet.