Illustrasjonsfoto

Krever økt satsing på offentlige bygg og anlegg

EBA Vestenfjelske har sammen med Fellesforbundets og Norsk Arbeidsmandsforbunds lokale avdelinger sendt oppfordring til regjeringen, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune om å trappe opp den offentlige satsingen på tiltak og prosjekter som kan øke aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen i Hordaland og ivareta det organiserte arbeidslivet.

Bakgrunnen er en undersøkelse EBA Vestenfjelske har utført blant ledere i medlemsbedriftene som viser at aktivitetsnivået er fallende. I over en fjerdedel av bedriftene er det sannsynlig med permitteringer eller oppsigelser av fast ansatte frem mot utgangen av 2016, mleder EBA Vestenfjeldske på sin nettside.

Organisasjonene er bekymret for at den usikre markedssituasjonen i tiden som kommer vil kunne få alvorlige følger for aktivitet og sysselsetting, med langsiktig negative konsekvenser for kompetansen i bedriftene.

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen blant annet foreslått et engangstilskudd på 250 millioner kroner til vedlikehold og rehabilitering av kommunale veier, bygg og anlegg på Sør- og Vestlandet, der tilskuddet skal fordeles til kommuner med høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet. EBA Vestenfjelske, Fellesforbundet, avd 747 Unionen Fagforening, og Norsk Arbeidsmandsforbund, avd 6 Vest, mener dette tiltaket ikke er tilstrekkelig for å styrke ordretilgangen til entreprenørbedriftene i området. Med bakgrunn i de positive erfaringene i forbindelse med finanskrisen oppfordres regjeringen derfor til i neste års statsbudsjett å fremskynde statlige prosjekter innen bygg og anlegg i fylker som i særlig grad rammes av økende ledighet. Organisasjonene påpeker også viktigheten av at planleggingen av store infrastruktur-prosjekter i regionen ikke stopper opp, men at disse blir forsert.

I brevet blir det vist til at det i all hovedsak er bedrifter med tilhørighet til NHO og LO som tar ansvar for fagopplæringen i bygg og anlegg. «Konkurransen om oppdragene i Hordaland er for tiden svært tøff. Dessverre er det slik at en rekke større oppdrag er tatt av bedrifter som ikke ser det som sin oppgave å ta noe samfunnsansvar, unngår organisering i arbeidsgiversystemet, og ei heller sørger for lærlinger på byggeplassene». Media City Bergen blir i denne sammenheng nevnt som et grelt eksempel.

Brevet er stilet til statsråd Monica Mæland i Nærings- og fiskeridepartementet, fylkesordfører Anne Gine Hestetun i Hordaland fylkeskommune og byrådsleder Harald Schjelderup i Bergen kommune.

Du kan lese hele brevet her.