Etablerer forskningssenter for vannkraft

NTNU, SINTEF og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er sammen med partnere fra industri, forvaltning og forskning tildelt midler av Forskningsrådet til å danne et Forskningssenter for Miljøvennlig Energi (FME) på vannkraft.

- Vi er ydmyke og stolte over tildelingen. Senteret skal levere verdensledende kunnskap og løsninger til norsk vannkraftsektor for å bidra til at verdiskapingen dobles innen 2050 sier Hege Brende, leder for forskningssenteret.

Det nye senteret samler ledende fagmiljøer og industribedrifter innen vannkraft i Norge. Samarbeidspartnerne er NTNU, SINTEF Energi, NINA og nærmere 60 partnere fra industri, forvaltning og forskning.

Norsk kompetanseheving i verdensklasse

- Vi vil takke Forskningsrådet, bransjen og forvaltningen for tilliten de gir oss. Tildelingen bidrar til en nødvendig intensivering av forskning og utdanning innen vannkraftteknologi på et internasjonalt nivå, sier Brende.

FME Vannkraft sikrer norsk kompetanse, konkurranseevne og innovasjon gjennom utdanning og forskning på vannkraft.

Senteret fokuserer på vannkraftteknologi i et tverrfaglig perspektiv. Ambisjonen er å utvikle bærekraftige løsninger for fremtidens energisystem, markeder og rammebetingelser, sier Brende.

Utnytter eksisterende samarbeid

FME Vannkraft vil kunne få finansiering fra Forskningsrådet i inntil åtte år. NTNU er vertsinstitusjon og står ansvarlig for virksomheten. Norsk Vannkraftsenter (NVKS) med over 35 bedriftspartnere bidrar med den nødvendige bransjefinansieringen. Hege Brende, som i dag er leder for NVKS, skal lede det nye FME-et.

FME Vannkraft vil utnytte det eksisterende samarbeidet som kraftnæringen, NTNU, SINTEF og NINA har gjennom NVKS og det pågående FME-et CEDREN.

- Det er viktig med en økt nasjonal satsning hvor kraftprodusenter, leverandørindustri og forskningsmiljøer i fellesskap utvikler nye løsninger og roller for vannkraften i fremtidens energisystem. Kombinasjonen av sterke og tverrfaglige kompetansemiljøer, tilgjengelig laboratorieinfrastruktur og erfarne industriaktører gir en unik plattform for å utvikle og posisjonere norsk vannkraft, understreker Brende.