Rekkehusene i Haugerud senter 17–19 blir demonstrasjonsbygg i EU-prosjekt.

Disse rekkehusene blir en del av EUs største forskningsprogram

Boligbygg har fått innvilget prosjektforslaget innsendt til Horizon2020 – EUs største forsknings- og utviklingsprogram, og er nå en del av en prosjektgruppe med 12 partnere fra åtte land.

Det aktuelle prosjektet er fasaderehabiliteringen av åtte boliger i Haugerud senter 17–19, som er valgt ut som et av til sammen tre demonstrasjonsbygg. Fasaderehabiliteringen blir en del av prosjektet 4RinEU, med prosjektmålene redusert energiforbruk, kortere byggetid og kostnadsreduksjon.

Prosjektet vil ledes av forskere fra et italiensk forskningssenter, The European Academy of Bozen (EURAC). SINTEF er en av partnere i prosjektet, og vil følge opp prosjektet i Norge.

Prefabrikkerte fasademoduler

Metoden som skal tas i bruk innebærer bruk av prefabrikkerte fasademoduler som er tilpasset bygget, med integrert teknologi for distribusjon av varme og ventilasjon.

Andre tiltak, som bruk av solenergi og bergvarme, vil også bli vurdert. Rask byggetid og prefabrikkerte løsninger vil ikke bare redusere byggetiden, men også medføre mindre belasting for beboerne i gjennomføringsfasen.

Selve metoden og utførelsen vil bli planlagt i detalj i prosjekteringen, som starter opp høsten 2016.

– Unikt nettverk

– Dette er vi veldig glade for, sier direktør Jon Carlsen i Boligbygg i en pressemelding.

– Ikke bare vil dette være økonomisk lønnsomt, fordi vi får støtte til prosjektet, vi vil også få være med i et unikt nettverk av forskere i verdenseliten på dette området. Vi vil få en anledning til å lære om ny teknologi, og til å opparbeide oss kompetanse i arbeidet med energieffektivisering, fortsetter han.