Hans Olav Syversen (Krf) . Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Samarbeidspartiene krever mer mot ledighet

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett er i gang på borgerlig side. KrF og Venstre krever økt innsats mot arbeidsledighet, men er ikke like enige i synet på oljepengebruken.

– Vi ønsker å bruke det handlingsrommet som vi skulle klare å frigjøre, til å forskere og få plass nye tiltak som sikrer sysselsetting og grønn omstilling, sier Venstre finanspolitiske talsperson Terje Breivik til NTB.

Mandag stilte han til det første formelle forhandlingsmøtet om årets budsjettrevisjon med regjeringspartiene og det andre samarbeidspartiet KrF. Tiltak mot arbeidsledighet er også KrFs fremste krav, men der Venstre håper å finne omprioriteringer som reelt sett reduserer bruken av oljepenger, har KrF uttrykt forståelse for regjeringens ekspansive oljepengebruk.

– Vi har ikke tenkt å skru opp kranene ytterligere, men 2016 er et unntaksår, sa finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB i helgen.

Regjeringspartiene Høyre og Frp skal nå vurdere de første, overgripende kravene fra Venstre og KrF, før nye forhandlingsmøter venter på Stortinget.

Partiene har håp om å bli enige om en avtale før helgen. Innen klokken 15 kommende mandag skal resten av finanskomiteen etter planen få seg forelagt en avtale fra det borgerlige flertallet om revidert nasjonalbudsjett.