Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

NHO tar tak i opplæringskontorene

Tilbakemeldingene NHO får tyder på at det er svært stor variasjon i hvilke oppgaver landets opplæringskontorer løser, og til hvilken kvalitet. Nå skal NHO se nærmere på opplæringskontorenes rolle.

Det finnes i dag ca. 300 opplæringskontorer som hjelper bedriftene med inntak og oppfølging av lærlinger. Mange av NHOs medlemmer er tilknyttet et slikt opplæringskontor. Kontorene eies av bedriftene i bransjen eller i regionen.

Arbeidsdelingen mellom opplæringskontor og bedrift og opplæringskontor og fylkeskommune, varierer. Mange kontorer gjør i dag oppgaver som tilligger fylkeskommunen, noe som blant annet er påpekt som kritikkverdig av Riksrevisjonen.

Yrkesfag 2020, et samarbeid mellom NHO og flere av landsforeningene, har bestilt en utredning fra analyseselskapet PROBA samfunnsanalyse. Målet er å tydeliggjøre mandatet for opplæringskontoret og sikre en fortsatt god kvalitet på oppfølgingen av lærlingene. Et hovedspørsmål blir avgrensingen av ansvarsområdet i forhold til fylkeskommunen.

- Vi tror at både bedriftene og kontorene vil være tjent med at det utarbeides en "minstestandard" for hva en bedrift kan forvente fra et opplæringskontor, og til hvilken kostnad, påpeker prosjektleder i Yrkesfag 2020, Carl Rønneberg.

Utredningen er ferdig i august.