Amerikansk hyllest til Mongstad

Leder for kontoret for kull- og karbonhåndtering i det amerikanske energidepartementet, David Mohler, mener testanlegget for karbonfangst på Mongstad spiller en avgjørende rolle i å gjøre teknologien kommersiell.

Det uttalte han da han gjestet testanlegget på Mongstad i forbindelse med anleggets fireårsjubileum denne uken, skriver næringslivsmagasinetSysla Grønn.

– For mange aktører er testing her på Mongstad det siste steget før teknologien når det kommersielle markedet. Testingen skjer i så stor skala at private investorer kan si: Nå virker det, nå kan jeg investere penger i det, sa han.

I fjor høst ble det, ifølge Sysla, kjent at åtte amerikanske aktører hadde fått støtte til å utvikle teknologi for Co2-fangst. Tre av dem har testing ved TCM Mongstad som en del av sitt prosjekt.

Karbonfangst er et sentralt element for å nå målet om å redusere karbonutslippene fra energisektoren med 32 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 2005, heter det i artikkelen.

Fremtiden for testanlegget på Mongstad er ennå ikke avklart, og Gassnova, som forvalter statens eierskap, har kun forpliktet seg til en femårsperiode som utløper i august neste år.

I revidert nasjonalbudsjett heter det at Gassnova er i dialog med de industrielle partnerne om «rammene for teknologisenteret på Mongstad etter utløpet av eksisterende deltakerperiode».

Regjeringen lover å komme tilbake til spørsmålet i budsjettet for 2017.

– Vi vil absolutt at testsenteret videreføres slik det er i dag, kommenterer David Mohler.