Norges geografiske Oppmåling. Foto Ivan Brodey

Statsbygg jubilerer i Åpent rom

I siste utgave av Åpent Rom, Statsbyggs eget magasin, kan du lese mer om virksomhetens spennende historie.

Statsbygg har vært i kontinuerlig utvikling siden den spede begynnelsen i 1816. Fra å være en deltidsstilling for en «Bygningskyndig med Hensyn til offentlige Bygninger og Anlæg», har Statsbygg vokst til en moderne forvaltningsbedrift med over 900 ansatte. Siste utgave av Åpent rom viser noen av høydepunktene fra den 200 år unge jubilanten Statsbygg.

Den norske residensen i Washington er blant bygningene som har betydd noe spesielt for landet. Her var kronprinsesse Märtha hyppig gjest da hun og barna Ragnhild, Astrid og Harald oppholdt seg i USA under andre verdenskrig. I Åpent rom kan du lese om hvordan Statsbygg har renovert bygningen med nennsom hånd og samtidig bevart historiens sus.

Urbygningen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er en annen bygning med historisk betydning. Ås har vært hovedsete for høyere utdannelse innen landbruk helt siden 1897 og den tidligere Landbrukshøgskolen ble bygget som en campus med 28 bygninger, alle tegnet av arkitekt Ole Sverre. Nå har Statsbygg restaurert Urbygningen i samarbeid med Riksantikvaren, og samtidig tilpasset bygningen til dagens krav om tilgjengelighet for alle og moderne undervisningsutstyr.

I Åpent rom kan du også lese om de gamle bygningene til Norges geografiske oppmåling (NGO) i Oslo og Geofysisk institutt i Tromsø, som begge var utstyrt spesialrom som trykkeri og tegnesal (NGO), magnethus og observasjonsplattform (Geofysen). I sistnevnte bygning er det funnet brev fra selveste Roald Amundsen som takket for all hjelp han hadde fått fra instituttet i forbindelse med ekspedisjonene sine. Det sier litt om den betydningen Geofysen hadde i tidligere tider.

Du kan også lese om restaurering av Rosenkrantztårnet i Bergen, Arkeologisk museums fortid som meieri i Stavanger og Statsbyggs mangeårige akustiker i Oslo, i tillegg til mye mer.

Les magasinet her