Amalienborg Aveny

De tre første blokkene Amalienborg Aveny i Vågsbygd i Kristiansand, med utsikt nesten til Danmark, er nå overlevert.

Fakta

Sted: Vågsbygd i Kristiansand
Prosjekttype: Boliger
Entreprisekostnad eks mva:
100 millioner kroner
Bruttoareal: 5.100 kvm
Byggherre: Amalienborg Aveny
Totalentreprenør: Skanska Norge
Arkitekt og landskapsarkitekt: Rambøll
Rådgivere: RI-B, -Brann: Rambøll l RI-Va: Vianova l Energirådgiver: Skanska teknikk l RI-Akustikk: Sinus
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider og infrastruktur: Anleggsvirksomhet l Utomhusarbeider: Landskapsentreprenørene l Betong- og tømmerarbeider: Skanska l Maler: MJA Maler og gulvbelegg l Fasadeplater, terrassebord, kledning: Optimera l Parkett: Bo Andren l Undergulv: MesterMal l Tekking: Malco l Branntetting: Agder Brannsikring l Flislegger: Murmester Lindgren l Systemhimling: Systemco l Mur-/pussarbeid: Murmester Frigstad l Fjernvarme: Agder Energi Varme l Ventilasjon: ORAS l Rørlegger: Halvard Thorsen l Elektro, brann- og nødlys: ElektroXperten l Lås, nøkkelsystem og postkasser: Certego l Beslagsarbeid: Ulstein Blikkenslagerverksted l Solavskjerming: Fram Persienner og Markiser l Vinduer og dører, balkong og hovedinng.: Venta Windows l Innerdører: Swedoor Jeld-Wen l Ståldører: Daloc l Garasjeport: Hörmann l Rekkverk: Glass og metall l Stålforkant balkonger: Bårdsen smie l Balkonger og trapper: Nor Element l Boder: Troax l Bad: Parmarine l Kjøkken: HTH l Heiser: Reber Schindler l Tlf/data/kabel-TV: GET l Avfallsanlegg: Namdal ressurs

Trinn 1 i prosjektet består av 50 leiligheter fordelt på tre blokker, og med godt salg så langt er trinn to med tre nye blokker også nær ved å realiseres.

Blokk A med sine 1.850 kvadratmener ligger bak de to andre i forhold til sjøen, men har til gjengjeld fått fem etasjer – én mer enn B og C på henholdsvis 1.350 og 1.900 kvadrat. Totalt har de tre blokkene et bruttoareal på 5.100 kvadratmeter. Leilighetsstørrelsene varierer fra 55 til 120 kvadratmeter.

Skanska fikk oppdraget av Amalienborg Aveny AS, byggherreselskapet med Skeie Eiendom AS og Lumber AS på eiersiden. Kontrakts-
summen var på rundt 100 millioner kroner eks. mva., inkludert en stor lekeplass for nabolaget og diverse infrastruktur like ved.

Grunnarbeidene startet høsten 2014. Første betongstøp skjedde i januar året etter. Blokkene er overlevert i tre steg med to måneders mellomrom fra desember 2015 til april 2016.

Blokkene har felles parkeringskjeller på 2.400 kvadratmeter.

Godt håndverk
Det er prosjektleder Johnny-André Bakkan fra Skanska som har ledet arbeidet med å gjøre en tomt med en barnehage i brakker om til attraktive leilighetsbygg.

– Det har vært et greit prosjekt hvor vi har stått på for å komme i mål med en relativt krevende fremdriftsplan, forteller han.

– Det har vært god drift ute på byggeplassen og kvalitet i håndverket i alle fag, så her er det mange som fortjener skryt for at vi har levert noen gode bygg, sier Bakkan.

Kvalitetsbevisste valg
Det har også vært fokus på kvalitet i valg av materialer.

– Her er det ikke noe kjip standard. Byggherren har vært opptatt av finishen, og har lagt penger i å lage pene fellesarealer både ute og inne, forteller prosjektlederen.

I stedet for å vente på at gresset skal gro før uteområdet blir pent, er det lagt ferdigplen. Mellom blokkene er det laget en felles terrasse med sitteplasser og utsikt ut mot sjøen.

Fasadene er i teglsteinsflater, murpuss og fasadeplater. Byggene er reist i betong og stålkonstruksjon, med hulldekker. Vegg-
elementene er Skanskas egenproduserte, ferdig isolerte og klare til å settes inn, fores og lektes.

– Vi har gjort dette blant annet for å tjene litt tid i en trang fremdrift. På denne måten får vi tett bygg veldig fort, sier Bakkan.

Prosjektet følger TEK10 og Husbankens krav til lavenergibygg, og har ifølge prosjektlederen oppnådd tetthetsresultater på passivhusnivå.

– Eneboligkvalitet
Det er arkitektfirmaet Egerdal & Nordbø som har tegnet Amalienborg Aveny. Sivilarkitekt Even Olaisen har ønsket å gi prosjektet særpreg.

– Blant annet har vi gitt stue og oppholdsrom mer enn én vindusfasade. Noen har til og med sikt i tre himmelretninger. Slik bringer vi faktisk eneboligkvalitet inn i leilighetsbyggene, sier Olaisen til prosjektets salgsnettsted.

Han er heller ikke forsiktig i å beskrive utsikten mot innseilingen til Kristiansand og utover sjøen:

– Fra de øverste leilighetene ser du nesten pipa på Superspeed (danmarksferjen, red. anm.) før den legger fra kai i Danmark.

Ingen fraværsskader
Arbeid i høyden og mennesker i nærheten har fått fokus i HMS-arbeidet. Ikke langt unna ligger en barnehage, og ettersom leilighetene er levert stegvis har også de første innflytterne vært en risikofaktor.

– Jeg må også få skryte litt av en veldig profesjonell byggherre som har fulgt oss tett, ikke bare på fremdrift, kvalitet og økonomi, men også i sikkerhetsarbeidet. I Skanska har vi fra før fokus på dødsrisikoer, deriblant arbeid i høyden, elektro og menneske og maskin. Vi har ikke hatt noen fraværsskader i prosjektet, sier Skanskas prosjektleder.


Flere prosjekter