Boligmangelen er varslet

Det har den senere tiden vært rekordstor etterspørsel etter bolig i og det nærmeste området rundt Oslo. Prisene har steget kraftig og det meldes om ekstremt mange på visningene. Dette burde ikke komme overraskende på noen.

Det er tross alt ikke noen stor nyhet at det er knapphet på boliger i Oslo. Her har det over lang tid vært bygget for lite i forhold til etterspørselen. Dette vises nå igjen med meget stor interesse for boliger i markedet, sterk prisvekst og budrunder som nærmest synes å være ute av kontroll.

Dette er helt klart en varslet utvikling. Det er mange i markedet som i flere år har påpekt at det bygges altfor lite i forhold til hva som kreves i Oslo. I løpet av et år burde det bygges 7.000 boliger i Oslo for å holde unna for behovet, men det bygges kun litt over halvparten. Slik har det vært gjennom flere år, og nå kan det for alvor se ut til at man har kommet til et punkt hvor dette virkelig vises igjen i markedet. Dagens Næringsliv skriver onsdag at det aldri i nyere tid har vært så få bruktboliger til salgs i Oslo. Normalt skulle det vært tre ganger så mange som de 746 som er til salgs nå. Når man kombinerer dette med for få nye boliger i markedet, vil vi oppleve situasjonen slik den er i Oslo om dagen – med et marked som aldri har vært hetere. Om man investerte i en leilighet for fem-seks år siden har inntjeningen vært enorm.

Boligmarkedet er på flere måter innfløkt og komplisert, men det er også så enkelt som at det styres av tilbud og etterspørsel; er det for få boliger i markedet, så vil prisene stige – og de kan stige kraftig. Mange vil selvsagt si at det ikke er noen menneskerett å bo i innenfor Ring 3 i Oslo, og at man må regne med å få noe avstand til sentrum. Det er likevel slik at det begynner å bli meget vanskelig for enkelte grupper å sikre seg bolig i hovedstaden, og det er ikke slik vi bør ha det. Det er tross alt mange tjenester som skal dekkes inn i hovedstaden, og det er ikke alle yrkesgrupper som nå har råd til å bosette seg i hovedstaden, om man ikke har meget stor egenkapital, eller foreldregenerasjonen i ryggen som støtter opp.

Det er bare en ting som kan sikre et mer balansert marked i Oslo, og det er at det må legges til rette for flere tomter i de riktige områdene. Og dette bør skje raskt. Det nye byrådet var i valgkampen tett på ballen når det gjaldt boligpolitikken. De er ikke like tett på nå, og det er selvsagt uheldig. Nå må politikerne komme på banen og legge til rette for mer boligbygging, og ikke minst må de få til mer og de få til en mer smidig og ikke minst raskere byggesaksbehandling. Om ikke dette nå skjer, vil situasjonen bli enda mer tilspisset i boligmarkedet.