Norsk Tindesenter

Bak sitter prosjektleder Trygve Skaug i M. Kristiseter AS og foran er to av de ansatte hos entreprenøren i arbeid – far og sønn Zbigniew og Pawel Wykocki.

Norsk Tindesenter er det første og hittil eneste signalbygget på Åndalsnes. Det ruver i høyden, men er ellers beskjedent i omfang med sine 780 kvadratmeter. Formen og fasadekledningen gjør bygget til et blikkfang på den mest sentrale tomta i Åndalsnes sentrum, mellom jernbanestasjonen og sjøen.

Fakta

Sted: Åndalsnes
Prosjekttype: Opplevelsessenter
Prosjektkostnad eks mva:
56 millioner kroner
Byggherre:
Norsk Tindesenter Eiendom
Byggherreombud: Xpro
Totalentreprenør: M. Kristiseter
Totalentreprise eks mva:
42,5 millioner kroner
Grunnflate: 780 kvm
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
Rådgivere: RIBR: Firefly l RIG: Norconsult l RIB: Tømmerdal Consult l VVS/RIV: Flataker VVS l EL/RIE: HTL Elektro
Underentreprenører/leverandører: Grunnentreprenør: Eide og Frilund l Peling: Nordisk Fundamentering l Stålkonstruksjoner: Procut l Stål-
konstruksjoner/-brannmaling: Roger Holm Prosjekt l Mur- og puss-
arbeider: Anton Amundsen l VVS/ RIV: Flataker VVS l El-installasjoner: HTL Elektro l Metallarbeider, trapper etc: Brødrene Midthaug l Takele-
menter: Lett Tak l Betongelement/ hulldekker: Spenncon l Maler- og byggtapetserer: Malermester Wollan l Blikkenslagerarbeider: Rauma Blikk l Ytterdører i alu/ glassfasader: Hole Glass og Lås l Innerdører: Swedoor l Himlinger: Moelven Modus l Lås, beslag og adgangskontroll: Hole Glass og Lås l Tekkearbeider: Protan l Restaurant og storkjøkken: Termo Storkjøkken l Vinduer i tre/ aluminium: NorDan l Byggevarer: Optimera Monter Rauma l Innv. brannimpregnerte plater: Woodify l Utvendig fasade: Petal l Heis: Heisplan

Norsk Tindesenter ble åpnet av kronprins Haakon 13. mai. Det skal først og fremst være et opplevelsessenter som er med og understreker alpe-
byens posisjon og er tiltenkt en rolle som motor for fjellbasert reiseliv. Åndalsnes har som motto å være «verdens beste sted for naturglade mennesker».

Tindemuseet
I bygget skal tindemuseet inn, med fjellklatreren Arne Randers Heen og kona Bodil Randers Heen sine store samlinger av gjenstander og bøker knyttet til fjell, fjellklatring og friluftsliv.

Bygget får en av Norges største og råeste klatrevegger med en høyde på 21 meter inne i tårnet. I tillegg inne-
holder det en klatrevegg for nybegynnere.

I bygget blir det et utstillingsområde og et auditorium som blant annet skal brukes til å vise film om og fra fjellene rundt Åndalsnes. Dette blir nok en stor attraksjon i gangavstand fra cruiseskipene som kommer inn til Åndalsnes i stort antall hver sommer. I tillegg blir det restaurant med ute- og inneservering og kontorer for Norsk Tinde-
senter, Norsk Fjellfestival, Statens Naturoppsyn og lokale aktivitetsbedrifter.

Utfordrende bygg
Den lokale entreprenøren M. Kristiseter AS har bygd Norsk Tindesenter, med Trygve Skaug som prosjektleder. Skaug kan fortelle om en byggeperiode som startet i desember 2014 og som har vært utfordrende på grunn av det høye tårnet (30 meter) og mange og uvanlige vinkler å forholde seg til.

– Vi måtte sende fire mann på kurs i tilkomstteknikk, men det har gått veldig bra. Gjennomføringen har vært rasjonell og effektiv, sier Skaug til Byggeindustrien.
Det er fundamentert med betongpeler i grunnen, med støpte dragere og dekker over som bæresystem. Det er brukt hulldekker mellom 1. og 2. etasje og stål i bærekonstruksjonen i hele bygget. I tårnet er det brukt elementer som er bygd på stedet og heist på plass. Stålkonstruksjonen er kledd med plassbygde elementer med isolasjon og OSB-plater.

Fasaden er kledd med 1,2 mm tykke aluminiumsplater i tre ulike farger, medium bronse, lys bronse og silver. Fargene fremstår ulikt alt etter lyset ute. Konturene kommer veldig godt fram når sola skinner og forskjellene minskes når lyset blir dårligere. Taket er bygd med Lett Tak-systemer.

Spennende uttrykk
– Det har vært et noe uvanlig prosjekt dette. Det var nødvendig å tenke annerledes og være løsningsorientert, sier han. Skaug forteller at det ble laget mange 3D-modeller for å svare på noen av arkitektens  utfordringer.

– Her er det mange spennende uttrykk. Det var en fordel å ha litt erfaring med et lignende bygg fra før. Vi bygde også Trollveggen besøkssenter, også det tegnet av arkitekt Reiulf Ramstad. Dette kjente vi litt til, så om det så litt håpløst ut med det samme tror jeg vi har klart å løse utfordringene på en bra måte, sier Skaug.

Noen detaljer som arkitekten opprinnelig hadde lagt inn ble skrellet bort underveis, ikke fordi entreprenøren måte melde pass – men fordi prosjektet ble litt i dyreste laget.

Finansieringen
Styreleder Fred Husøy i Norsk Tindesenter sier til Bygge-
industrien at det har vært en lang vei å gå fra idé til ferdig prosjekt. Ikke minst har finansieringen vært svært tidkrevende å få på plass.

Lokalt næringsliv har bidratt med 9 millioner kroner. Fylkes-
kommunen og Rauma kommune har til sammen deltatt med 12 millioner kroner og i tillegg gitt garantier for lån.

– Vi begynte i sin tid med å planlegge et lokale for et tinde-
museum og hadde et budsjett på åtte millioner kroner. Det ble litt større etter hvert, sier Husøy.

Han er godt fornøyd med bygget slik det er blitt og måten entreprenøren har gjennomført byggeprosjektet på.

– Her er det gjort et veldig bra arbeid, sier han.

Visjoner
Om hvorfor man valgte å satse på et signalbygg og ikke bygge noe mer tradisjonelt som ville blitt betydelig billigere, sier Husøy:

– Rauma kommune har noen visjoner. Vi vil strekke oss etter disse. Dette bygget er med og styrker Åndalsnes sentrum. Det er et blikkfang for folk som kommer på besøk. I tillegg er det et bygg som er med og gjør folk på Åndalsnes litt stolte, tror jeg.

Det er en kvinne fra Sirdal som skal lede driften av Norsk Tindesenter, Anita Vik Buckely. Hun er spent på hvilken rolle Norsk Tindesenter kan få som motor i Rauma kommunes satsing på fjellturisme. Romsdalseggen har de siste årene bygd seg opp til å bli en populær konkurrent til Besseggen. Litt mer utfordrende og spennende enn Besseggen, ifølge fjellfolk som har gått begge rutene.

Fjellfestivalen har utviklet seg til å bli en stor, nasjonal festival der de mest populære turene blir utsolgt så snart de legges ut.

Vik Buckley tror at Tindemuseet, med den gode og synlige plasseringen det har fått midt i Åndalsnes sentrum, vil bli mye brukt både av egne innbyggere og av tilreisende.


Flere prosjekter